Aνοδος 1,07% στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τράπεζες

Aνοδος 1,07% στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τράπεζες

Στις 840,69 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στο σημαντικό σημείο στήριξης των 850 μονάδων κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση όπου οι αγοραστές είχαν τα ηνία από την αρχή έως τη λήξη της, χάρη στην ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών αλλά και στις ισχυρές στηρίξεις από τον ενεργειακό κλάδο και το γενικότερα θετικό κλίμα που κυριάρχησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η συσχέτιση του Χ.Α. με τους βασικούς διεθνείς δείκτες θα παραμείνει σημαντικά αυξημένη ακόμα και σε ημερήσια βάση, σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές. Για την υπόλοιπη εβδομάδα, σύμφωνα με την Depolas Investment Services, πιθανό εύρος τιμών για τον Γενικό Δείκτη αποτελεί η περιοχή των 860-810 μονάδων.

Ο τζίρος πάντως παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που δεν βοηθά στη στήριξη της ανοδικής τάσης, τη στιγμή που οι ανησυχίες για τη νομισματική σύσφιγξη διεθνώς και για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,07% στις 840,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,54 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, σημεία στήριξης αποτελούν οι 820 και 810 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 850 και 860 μονάδες.

Αλμα 4,30% στον τραπεζικό δείκτη, σημαντική στήριξη και από ενεργειακά blue chips.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,30% στις 2.027.29 μονάδες, ενώ στο +1,98% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.322,83 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν η Mytilineos στο +4,25%, η Βιοχάλκο στο +3,72% και η Motor Oil στο +3,6% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2% οι Lamda Development, Quest και ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα, απώλειες 2,02% κατέγραψε η Coca-Cola και άνω του 1% οι Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 4,30% στις 543,63 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,49%, την Εθνική Τράπεζα στο +4%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +2,42% και τη Eurobank στο +5,83%. Ο τραπεζικός κλάδος «χρωστούσε» μια αντίδραση, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, έχοντας υποχωρήσει κατά 22% τους τελευταίους δύο μόνο μήνες. Πάντως η Axia Research διατηρεί τη σύσταση buy και για τις τέσσερις συστημικές, με τις τιμές-στόχους να τοποθετούνται στο 1,55 ευρώ για την Alpha Bank, στο 1,45 ευρώ για τη Eurobank, στα 5,5 ευρώ για την Εθνική και στα 2,10 ευρώ για την Πειραιώς.

Το σενάριο της παράτασης του σκηνικού υψηλής αβεβαιότητας παραμένει, διαμορφώνοντας αρνητικές προσδοκίες στην οικονομία και κατ’ επέκταση στα εταιρικά μεγέθη, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακής». Ωστόσο, τονίζει, παρά τη διαμόρφωση σκηνικού χαμηλών προσδοκιών στις αγορές, η νηοπομπή των συνεχών ρευστοποιήσεων και αρνητικών προσήμων των δεικτών ήταν αναμενόμενο να οδηγήσουν τις τιμές σε υπερπουλημένες ζώνες, προκαλώντας το αγοραστικό ενδιαφέρον του «έξυπνου χρήματος» που διέγνωσε τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τις κινήσεις των διεθνών αγορών και ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών, με τη συναλλακτική απαξίωση να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του και με τον Γενικό Δείκτη να κινείται με νευρικότητα, αρνούμενος ωστόσο να υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες, αλλά και με ανεπαρκείς δυνάμεις για μια επιτυχή αναμέτρηση με τις 850 μονάδες. Παραμένει επομένως, κατά τον κ. Τζάνα, σε εμφανή αναζήτηση κατεύθυνσης, αναμένοντας τον καταλύτη εκείνο που θα μπορούσε να αναβαθμίσει την επενδυτική ψυχολογία. Το κυοφορούμενο «δίχτυ προστασίας» της ΕΚΤ επανέφερε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κάτω από το 4%, ενώ η αναγγελία του τέλους της μνημονιακής εποπτείας και η έναρξη της μεταμνημονιακής παρακολούθησης για την ελληνική οικονομία πρακτικά αγνοήθηκε από τις αγορές υπό τις παρούσες συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή