Γ. Στουρνάρας: «Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να αναθεωρηθεί»

Γ. Στουρνάρας: «Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να αναθεωρηθεί»

Την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη μετατροπή του Ταμείου Ανάκαμψης σε ένα μόνιμο δημοσιονομικό εργαλείο το οποίο θα χρηματοδοτεί επενδύσεις, πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη μετατροπή του Ταμείου Ανάκαμψης σε ένα μόνιμο δημοσιονομικό εργαλείο το οποίο θα χρηματοδοτεί επενδύσεις, πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Από το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης – όπως η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας μεταξύ του 2011-2013, η δημιουργία της Τραπεζικής Eνωσης, η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Εργαλείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και του διαδόχου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας το 2012 και η τροποποίηση της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας 2021. Ωστόσο, αυτά δεν είναι πλέον αρκετά καθώς έχει εξαντληθεί η δυναμική τους, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο του 22ου συνεδρίου Rencontres Economiques, Aix-en-Provence, στη Γαλλία. «Εχει έλθει λοιπόν η στιγμή να μεταρρυθμίσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που πολύ λίγοι πλέον θεωρούν ότι είναι λειτουργικό, καθώς και να συμπληρώσουμε τα στοιχεία που λείπουν από την Τραπεζική Ενωση», τόνισε. Οι στόχοι, κατά τον Ελληνα κεντρικό τραπεζίτη, θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους για όλα τα κράτη-μέλη, η επίτευξη αντικυκλικότητας της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να μπορούν οι εθνικές αρχές να σταθεροποιούν το ΑΕΠ σε περιόδους ύφεσης και να δημιουργούν επαρκή δημοσιονομικά αποθεματικά σε περιόδους ανάπτυξης, και η δημιουργία ενός κεντρικού δημοσιονομικού εργαλείου για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που θα ενεργοποιείται για να αντιμετωπίζει συμμετρικούς κλυδωνισμούς (π.χ. πανδημία, επιπτώσεις πολέμων κ.λπ.).

Αρκετοί, όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού Γερμανού καγκελαρίου, έχουν περιγράψει το Ταμείο Ανάκαμψης σαν τη «στιγμή Hamilton» για την Ευρώπη. Ομως, αυτό το Ταμείο «πρέπει να μετατραπεί σε έναν μόνιμο μηχανισμό που να συνδέει την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής με κατάλληλους κανόνες, προκειμένου να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος χαλάρωσης της δημοσιονομικής σταθερότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η Ευρωζώνη είναι μια πλήρης νομισματική ένωση, αλλά είναι ακόμα μια ατελής δημοσιονομική και τραπεζική ένωση, επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας. Αυτή η ατέλεια σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως η σημερινή, δημιουργεί εμπόδια στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. «Επομένως, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή