Χρηματιστήριο: Απώλειες μετά ένα διήμερο ανόδου

Χρηματιστήριο: Απώλειες μετά ένα διήμερο ανόδου

Ο Γ.Δ. επέστρεψε κάτω από τις 800 μονάδες, με πτώση της τάξεως του 0,86%

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από τις 800 μονάδες βρέθηκε και πάλι ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μεταβλητότητα να παραμένει στα ύψη, καθώς το κλίμα έντονης αβεβαιότητας και επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ενίσχυση των θέσεων των επενδυτών στις μετοχές.

Η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του ευρώ, η ολοένα και επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση, η νέα εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οι ζοφερές προβλέψεις της Κομισιόν για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, καθώς και η νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία, δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για τις επενδυτικές αποφάσεις. «Το +9,1% του πληθωρισμού των ΗΠΑ διαμορφώνει προϋποθέσεις για επιτοκιακές αυξήσεις από τη Fed που ίσως φτάσουν και τις 100 μ.β., καθώς η τιθάσευση του πληθωρισμού αποτελεί την προτεραιότητά της», σημειώνει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Με την ΕΚΤ να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων έπειτα από 11 χρόνια, εν αναμονή και των λεπτομερειών για το νέο εργαλείο που σχεδιάζει για την καταπολέμηση του κατακερματισμού, σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες που υπάρχουν ότι θα αποκατασταθεί πλήρως η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, προϊδεάζουν για κάθε άλλο παρά ένα ήρεμο καλοκαίρι στην Ευρώπη.

Σε αυτό το κλίμα και ενώ οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ σημείωναν ισχυρές απώλειες, το Χ.Α. επέστρεψε στην πτώση μετά δύο ανοδικές συνεδριάσεις – αν και ξεκάθαρα μικρότερη από αυτήν των διεθνών αγορών, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Πιο αναλυτικά όσον αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,86% και έκλεισε στις 796,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,13 εκατ. ευρώ.

Το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ενίσχυση των θέσεων των επενδυτών στις μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,91% στις 1.905,21 μονάδες, ενώ με πτώση 0,46%, στις 1.301,03 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες άνω του 3% κατέγραψαν οι Lamda Development και Titan, ενώ πτώση άνω του 2% σημείωσαν οι Σαράντης, Quest και Mytilineos. Με κέρδη έκλεισαν μόνο έξι τίτλοι, με τις ΕΥΔΑΠ, ΟΑΠ και ΟΛΠ να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο, άνω του 2%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 3,09%, στις 452,67 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 5,07%, την Alpha Bank να κλείνει στο -2,84%, την Πειραιώς στο -2,67% και τη Eurobank στο -7,73%.

Οι κραδασμοί δεν περιορίστηκαν μόνο στις μετοχές. Η νέα πολιτική αναταραχή στην Ιταλία οδήγησε σε πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης, και σε εκτόξευση τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ειδικότερα, οι οποίες σχεδόν ισοφαρίζουν πλέον αυτές των ελληνικών.

Η απόδοση στο ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 3,45% (+6,5%), με την αντίστοιχη απόδοση στην Ελλάδα να κινείται στο 3,55%, ενώ το spread αυξήθηκε στις 223 μ.β. Οι πιέσεις ήταν εντονότερες στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, με το 5ετές της Ιταλίας να «βλέπει» την απόδοσή του να επιστρέφει στο 2,6% και σε υψηλό ενός μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή