Κέντρο έρευνας από την Demo στη Θεσσαλονίκη

Κέντρο έρευνας από την Demo στη Θεσσαλονίκη

H εταιρεία θα αναπτύσσει πέντε δραστικές ουσίες φαρμάκων και 21 τελικά προϊόντα τον χρόνο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από εδώ ξεκινάει το μεγάλο επιχειρηματικό σχέδιο της Demo». Με αυτή τη φράση ο διευθύνων σύμβουλος της Demo, Δημήτρης Δέμος, ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων της εταιρείας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης. Το νέο κέντρο Ε&Α αποτελεί τον πρώτο σταθμό του επενδυτικού σχεδίου ύψους 356 εκατ. ευρώ, που ήδη έχει εξαγγείλει και υλοποιεί η Demo για την περίοδο 2021-2027. Στο κέντρο Ε&Α, επιφάνειας 2.400 τ.μ., αναμένεται σε πρώτη φάση να δραστηριοποιούνται 100 ερευνητές, με τον αριθμό τους να φθάνει σε δεύτερη φάση τους 200. Εκεί η Demo θα αναπτύσσει πέντε δραστικές ουσίες φαρμάκων και 21 τελικά προϊόντα τον χρόνο. H τεχνογνωσία που θα αναπτυχθεί εντός του κέντρου θα τροφοδοτήσει τα νέα εργοστάσια της Demo στην Τρίπολη προκειμένου να παραχθούν στην Ελλάδα πρώτες ύλες, κίνηση που, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ευθυγραμμίζεται και με τη νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική στρατηγική για την επιστροφή της παραγωγής στην Ευρώπη και τη μείωση της εξάρτησής της από τρίτες χώρες. «Αυτή την επένδυση δεν την είχαμε σχεδιάσει να γίνει σήμερα, αλλά δέκα χρόνια πριν. Ωστόσο είναι η περίοδος της κρίσης που καθυστέρησε τις επενδύσεις μας», επεσήμανε.

Το νεοσύστατο κέντρο Ε&Α, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα, περιλαμβάνει δεκατρία διαφορετικά εργαστήρια, 403 εργαστηριακά όργανα, 50 συστήματα χρωματογραφίας, καθώς και εργαστήριο πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού που επιτρέπει την αποτύπωση και ταυτοποίηση της δομής των οργανικών μορίων. «Το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα σε ιδιωτική εταιρεία», τόνισε στην τοποθέτησή τους ο κ. Δέμος. Παράλληλα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει δύο επιπλέον εργαστηριακούς χώρους για την ανάπτυξη κοινών δράσεων μεταξύ των πανεπιστημίων αλλά και της Demo, ώστε να εργάζονται εκεί και ερευνητές διαφόρων πανεπιστημίων της Βορείου Ελλάδος. «Το κέντρο απευθύνεται και σε όλους τους αποφοίτους των πανεπιστημίων που πλέον μπορούν να βρουν αντικείμενο σχετικό με τις γνώσεις τους. Θα πρέπει να σταματήσει η φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό, είτε η απασχόλησή τους σε δουλειές άσχετες με το αντικείμενό τους», συμπλήρωσε.

Το επενδυτικό σχέδιο της Demo, ύψους 356 εκατ.ευρώ, ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2021 και περιλαμβάνει δύο παραγωγικές μονάδες στο Κρυονέρι Αττικής, τέσσερις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και έξι μονάδες παραγωγής τελικού προϊόντος στην Τρίπολη, σύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, ενώ επενδυτικές κινήσεις δρομολογεί η εταιρεία και για την ανάπτυξη του κλάδου βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. Ετσι, στο επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας πρότυπης μονάδας ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων στον Αγιο Στέφανο Αττικής. Στις νέες εγκαταστάσεις θα δημιουργηθεί και βιοακαδημία φαρμάκων με επιστήμονες από το εξωτερικό. Ο κ. Δέμος τον Νοέμβριο του 2021 είχε ανακοινώσει την έναρξη έρευνας και ανάπτυξης τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν από το 2030 και μετά. Σημειώνεται πως μέρος του σχεδίου προέρχεται και από το επενδυτικό clawback (συμψηφισμός clawback με επενδύσεις), δράση που εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 2019. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω του προγράμματος συμψηφισμού του clawback με δαπάνες σε Ε&Α αλλά και παραγωγικές επενδύσεις, έχουν καταθέσει επενδυτικά σχέδια 600 εκατ. ευρώ. Η δράση του «αναπτυξιακού» clawback έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ φορέας υλοποίησης είναι η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή