Ανοδος 1,14% του Γενικού Δείκτη, που «βλέπει» τις 820 μονάδες

Ανοδος 1,14% του Γενικού Δείκτη, που «βλέπει» τις 820 μονάδες

Το Χρηματιστήριο έκλεισε με κέρδη για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει «εδραιώσει» πλέον τις 800 μονάδες και να «βλέπει» ακόμη και τις 820 – κόντρα στην επιφυλακτικότητα που σημειώθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι αναφορές ότι ο Nord Stream 1 θα επαναλειτουργήσει μετά τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησής του, έδωσαν αρχικά νέα ανάσα ανακούφισης στις ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή των εξελίξεων με την πολιτική κατάσταση στη Ρώμη, καθώς και των σημαντικών ανακοινώσεων της ΕΚΤ για τα επιτόκια και το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού. Ωστόσο, στα μέσα της ημέρας το κλίμα στην Ευρώπη «γύρισε» αρνητικά, ενώ αρνητικά άνοιξε και η Wall Street.

Το Χ.Α. πάντως διατήρησε την ανοδική πορεία του, με ώθηση και από τα θετικά μηνύματα των οίκων αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες. Το τραπεζικό ριμπάουντ σε συνδυασμό με τις αγοραστικές κινήσεις σε επιλεγμένα blue chips στήριξαν τον Γενικό Δείκτη, με τον τζίρο να εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένος.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,14% στις 815,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,43 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές, πάντως, μια κίνηση προς τις 830-840 μονάδες για να διατηρηθεί απαιτεί ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Το Χ.Α. δέχθηκε ώθηση και από τα θετικά μηνύματα των S&P και Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,38% στις 1.948,74 μονάδες, ενώ στο -0,34% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.321,84 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η ΔΕΗ στο +6,86% και ακολούθησαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο +4,30% και η Mytilineos στο +3,26%. Στον αντίποδα, απώλειες 3,51% σημείωσε η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και πτώση άνω του 1% κατέγραψαν Σαράντης και Coca-Cola.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,36% στις 473,41 μονάδες με την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει ράλι 5,64%, την Alpha Bank 4,16%, ενώ στο +2,42% έκλεισε η Εθνική και στο +0,03% η Eurobank.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει αποτελέσει το μεγάλο «βαρίδι» το τελευταίο διάστημα για το Χ.Α., με τον σχετικό δείκτη να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021. Ωστόσο, τόσο η S&P όσο και η Moody’s έστειλαν «σήμα» υποστήριξης για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, με την πρώτη να προχωράει σε αναβάθμιση των προοπτικών τους καθώς, όπως τόνισε, κατάφεραν να μειώσουν κατά περίπου 50 δισ. ευρώ τα NPEs από το 2019.

Από την πλευρά της η Moody’s υπογράμμισε πως οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια και το νέο εργαλείο αναμένεται να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τις τράπεζες του Νότου, όπως οι ελληνικές. Δεδομένου ότι ένα υψηλότερο ποσοστό τραπεζικών δανείων στις χώρες της περιφέρειας είναι σε μεταβλητά επιτόκια, η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων. Κατά τον οίκο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο «μαξιλάρι ρευστότητας», στο 19% των συνολικών assets, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι στο 61%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή