Εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα το 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου

Εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα το 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου

Αυξήθηκε κατά 4,1 δισ. σε σύγκριση με το 5μηνο του 2021, φτάνοντας τα 10,1 δισ.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς η αύξηση από τις τουριστικές εισπράξεις μερικώς μόνον αντισταθμίζει το εμπορικό έλλειμμα. Μάλιστα, η μεγάλη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος δεν οφείλεται μόνο στις υψηλές τιμές των καυσίμων, καθώς εάν εξαιρεθούν αυτά προκύπτει επίσης μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγαθών.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται βεβαίως σε μεγάλο βαθμό στην πλήρη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση των εισαγωγών και φυσικά στη μεγάλη αύξηση της αξίας των εισαγόμενων προϊόντων λόγω του κύματος ανατιμήσεων σε πρώτες και δεύτερες ύλες και σε τελικά προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε περίπτωση, ωστόσο, γενικευμένης ύφεσης θα προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην εθνική οικονομία, δεδομένου ότι θα μειωθούν με μεγαλύτερο ρυθμό οι εξαγωγές από ό,τι οι εισαγωγές, καθώς η χώρα, ακόμη και υπό συνθήκες μείωσης της κατανάλωσης, δεν είναι αυτάρκης σε πολλά βασικά αγαθά.

Η αύξηση από τις τουριστικές εισπράξεις μερικώς μόνον αντισταθμίζει το εμπορικό έλλειμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 646,6 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2022 σε σχέση με τον Μάιο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 2 δισ. ευρώ. Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 49,2% σε τρέχουσες τιμές και κατά 8,6% σε σταθερές και οι εισαγωγές κατά 59,9% σε τρέχουσες τιμές και κατά 32,5% σε σταθερές. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 43,2% σε τρέχουσες τιμές και κατά 22,6% σε σταθερές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 46,2% σε τρέχουσες τιμές και κατά 35,9% σε σταθερές. Ετσι, τον Μάιο το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διαμορφώθηκε σε 3,24 δισ. ευρώ.

Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε σημαντική αύξηση κατά 4,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 10,1 δισ. ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται στη μεγάλη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος. Οι εξαγωγές σε επίπεδο πενταμήνου αυξήθηκαν κατά 35,2% σε τρέχουσες τιμές κατά 3,8% σε σταθερές, ενώ οι εισαγωγές, που έτσι κι αλλιώς είναι περισσότερες από τις εξαγωγές, αυξήθηκαν κατά 48,2% σε τρέχουσες τιμές και κατά 23% σε σταθερές, σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2021. Οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 33,8% (και κατά 24,9% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν φέτος κατά 26,9% σε τρέχουσες τιμές και κατά 10,9% σε σταθερές. Στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών εκτοξεύθηκε στα 14,95 δισ. ευρώ από 8,78 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Η αύξηση του τουρισμού συνέβαλε μεν στο να μη διευρυνθεί περαιτέρω το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο πέτυχε να κλείσει μέρος μόνο της «ψαλίδας» που έχει ανοίξει λόγω της μεγάλης αύξησης των εισαγωγών. Ετσι στο ισοζύγιο υπηρεσιών καταγράφηκε πλεόνασμα 1,60 δισ. ευρώ τον φετινό Μάιο από μόλις 348,3 εκατ. ευρώ τον περυσινό Μάιο, όταν ακόμη ίσχυαν σημαντικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 καταγράφηκε πλεόνασμα ύψους 3,45 δισ. ευρώ από 1,38 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή