Ράλι τραπεζικών μετοχών λόγω ΕΚΤ στο Χρηματιστήριο

Ράλι τραπεζικών μετοχών λόγω ΕΚΤ στο Χρηματιστήριο

Στις 826,11 μονάδες με άνοδο 1,32% ο Γενικός Δείκτης – Κέρδη 5% για τις τράπεζες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχισε για τέταρτη μέρα την ανοδική του κίνηση το Χρηματιστήριο Αθηνών, αυξάνοντας και άλλο την απόσταση με τις 800 μονάδες και αγγίζοντας πλέον τις 826, παρά την επιφυλακτικότητα και τις πιέσεις που σημειώθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές, σε μία ιδιαίτερα επεισοδιακή και «γεμάτη» εξελίξεις ημέρα για την Ευρώπη, έπειτα από την παραίτηση Ντράγκι, τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και τα νεότερα για τον αγωγό Nord Stream 1.

Η επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ώθησε σε ράλι τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και τις ελληνικές τράπεζες, με τους οίκους να επισημαίνουν πως τα οφέλη από αυτή την κίνηση για τα έσοδα των τραπεζών ειδικά στην περιφέρεια, θα είναι σημαντικά.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,32% στις 826,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, μεσοπρόθεσμα, το κρισιμότερο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στις 840-845 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,87% στις 1.985,15 μονάδες, ενώ στο +0,77% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.332,01 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι ΔΕΗ στο +5,32% και Mytilineos στο +3,74% και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 2% οι ΑΔΜΗΕ, Aegean, Σαράντης και ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν η Quest και η Motor Oil.

Ο παράγοντας «Ιταλία» αναμένεται να καθορίσει τη βραχυπρόθεσμη πορεία τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ράλι 5% στις 497,08 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +6,02%, τη Eurobank στο +5,82%, την Alpha Bank στο +3,74% και την Πειραιώς στο +2,79%.

Πάντως, ο παράγοντας «Ιταλία» αναμένεται να καθορίσει τη βραχυπρόθεσμη πορεία τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων. Η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, η οποία ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές στη χώρα, αυξάνει τις ανησυχίες για την ικανότητα της Ιταλίας να προχωρήσει με την ατζέντα μεταρρυθμίσεων στο επόμενο διάστημα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και στην έγκριση του νέου προϋπολογισμού. Αυτό –σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της ΕΚΤ– έστειλε σε ισχυρό sell-off τα ομόλογα της Ιταλίας και άσκησε πιέσεις στις μετοχές, με ενός βαθμού «μετάδοση» να παρατηρείται και στις αγορές ομολόγων της υπόλοιπης περιφέρειας.

Οι αναλυτές των επιτοκίων της Citi πιστεύουν ότι τα spreads της Ιταλίας θα διευρυνθούν περαιτέρω, καθώς ακόμη και η πιο ευνοϊκή έκβαση στο πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας θα άφηνε τα spreads σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα. Τα σενάρια κινδύνου όπως η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 70 μονάδες βάσης στο spread των 10ετών ιταλικών ομολόγων, φέρνοντάς τα δηλαδή πάνω από τις 300 μ.β., μία εξέλιξη που αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις αγορές της περιφέρειας και ιδιαίτερα στις τράπεζες.

Κατά την Capital Economics, αν και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ιταλία δεν θα προκαλέσει απαραίτητα οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, τα spreads των ομολόγων είναι πιθανό να διευρυνθούν ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η ΕΚΤ.

Ενας άλλος καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών είναι και το ενεργειακό μέτωπο. Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου επανήλθε στη Γερμανία έπειτα από μια 10ήμερη διακοπή. Οπως προειδοποιούν οι αναλυτές της CMC Markets, οι ευρωπαϊκές αγορές θα βρεθούν στο έλεος των διαθέσεων του Πούτιν το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή