Αύξηση συντάξεων: Στα 870 εκατ. συνολικά το δημοσιονομικό κόστος

Αύξηση συντάξεων: Στα 870 εκατ. συνολικά το δημοσιονομικό κόστος

Στην περιοχή του 6%-6,5% αναμένεται να κινηθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις που θα δοθούν τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην περιοχή του 6%-6,5% αναμένεται να κινηθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις που θα δοθούν τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο. Ενα ποσοστό αισθητά υψηλότερο από το 4,5% που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, μόλις πριν από 4 μήνες. Το δημοσιονομικό κόστος από μια τέτοια αύξηση ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι των 420 εκατ. ευρώ που θα κόστιζε στον προϋπολογισμό μια αύξηση 4,5%.

Η αναθεώρηση οφείλεται στο άλμα του πληθωρισμού, με τον οποίο είναι συνδεδεμένη, βάσει του νόμου, η αύξηση των συντάξεων. Συγκεκριμένα, με βάση τον νόμο Βρούτση 4670/2020, η αύξηση των συντάξεων πρέπει να είναι ίση με τον μέσο όρο του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Η προηγούμενη εκτίμηση βασιζόταν στην παραδοχή για πληθωρισμό 5,9% και ανάπτυξη 3,1% και έτσι έβγαζε μέσο όρο 4,5%. Η τελευταία όμως καλοκαιρινή εκτίμηση της Κομισιόν προβλέπει πληθωρισμό 8,9% και ανάπτυξη 4% και έτσι ο μέσος όρος είναι 6,5%.

Αύξηση συντάξεων: Στα 870 εκατ. συνολικά το δημοσιονομικό κόστος-1

Για την αναθεώρηση προς τα πάνω της αύξησης των συντάξεων μίλησε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού», είπε ο κ. Σταϊκούρας στο Mega.

Αλλα 200 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2023 θα κοστίσει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους.

Πέραν της αύξηση των συντάξεων το 2023, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, οι συνταξιούχοι θα δουν τις απολαβές τους να ενισχύονται και μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Η κατάργηση αυτή, ειδικά για τους συνταξιούχους, αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό κόστος 270 εκατ. ευρώ. Επομένως, συνολικά η ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων θα φτάσει τα 870 εκατ. ευρώ.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους θα κοστίσει άλλα 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2023.

O κ. Σταϊκούρας μίλησε χθες για «τρίτο δημοσιονομικό χώρο», εννοώντας προφανώς τα περιθώρια που δημιουργούνται το τρίτο τρίμηνο του έτους από τα αυξημένα έσοδα κυρίως λόγω τουρισμού και τα οποία θα αποδοθούν στην κοινωνία με νέα μέτρα στήριξης. Αυτά αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Για την επιδότηση καυσίμων (Fuel Pass 2), είπε ότι τα ποσά έχουν μεταφερθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο αρμόδιο υπουργείο. Ηδη, από χθες είχαν πιστωθεί κάποια ποσά στην ψηφιακή κάρτα και εκτίμησε ότι από χθες άρχισαν να πιστώνονται και κάποια ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή