Ενισχύθηκε περαιτέρω η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο

Ενισχύθηκε περαιτέρω η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο

Σε ανοδική τροχιά διατηρήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο του 2022, καταγράφοντας μάλιστα την υψηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση από τις αρχές του έτους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοδική τροχιά διατηρήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο του 2022, καταγράφοντας μάλιστα την υψηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση από τις αρχές του έτους. Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό τόσο για τον κλάδο όσο και για την εθνική οικονομία γενικότερα, ειδικά, μάλιστα, καθώς υπάρχει ο φόβος της γενικευμένης ύφεσης και της επίδρασής της και στη μεταποίηση. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη σε κάποιους υποκλάδους έχει εμφανιστεί αρνητικό πρόσημο. Υπενθυμίζεται δε ότι τον Ιούλιο ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση –γνωστός ως δείκτης PMI– υποχώρησε κάτω από το όριο των 50 μονάδων, κάτι που υποδηλώνει ύφεση στον κλάδο με βασική αιτία τη μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών τόσο από την εγχώρια όσο και από την εξωτερική αγορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2022 κατά 8,4% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021, έναντι αύξησης 9,1% που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020.

Καταγράφηκε η υψηλότερη αύξηση (8,4%) σε ετήσια βάση από τις αρχές του έτους.

Η αύξηση του δείκτη κατά 8,4% σε ετήσια βάση οφείλεται στην αύξηση κυρίως κατά 13,2% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και κατά 7,6% του δείκτη μεταποίησης. Στην αύξηση του δείκτη μεταποίησης συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις της βιομηχανικής παραγωγής στους ακόλουθους κλάδους: κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων (64,2%), κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (53,1%), κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (33%), βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό (32,4%), κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (16,8%), φαρμακοβιομηχανίας (16,4%).

Σε τέσσερις, ωστόσο, κλάδους καταγράφηκε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021. Πρόκειται για τον κλάδο της παραγωγής ειδών ένδυσης με την παραγωγή να μειώνεται κατά 3,7%, της κλωστοϋφαντουργίας με μείωση παραγωγής 3,1%, της παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (-1,2%) και τέλος στον κλάδο της παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων (-0,8%). Στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 ο μέσος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε κατά 3,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, με τη μείωση της παραγωγής να είναι εμφανής σε πολύ περισσότερους κλάδους. Συγκεκριμένα, ο μέσος δείκτης υποχώρησε κατά 4,2% στον κλάδο παραγωγής προϊόντων καπνού, κλωστοϋφαντουργικών υλών (2,4%), παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου (2,5%), χημικών ουσιών (2,5%), παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (1,4%), καθώς και στον κλάδο κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (επίσης υποχώρηση κατά 1,4%).

Τέλος, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε τον Ιούνιο του 2022 κατά 3,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή