Η αβεβαιότητα «πάγωσε» τη σύσταση νέων εταιρειών

Η αβεβαιότητα «πάγωσε» τη σύσταση νέων εταιρειών

«Πάγο» σε επενδυτικά σχέδια φαίνεται ότι έβαλε η οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κυρίως η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων που ακολούθησαν.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάγο» σε επενδυτικά σχέδια φαίνεται ότι έβαλε η οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κυρίως η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων που ακολούθησαν. Τούτο τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, οι οποίες κατά το β΄ τρίμηνο του 2022 ήταν λιγότερες τόσο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, περίοδο που σημειωτέον η επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν σε καθεστώς μερικού lockdown λόγω κορωνοϊού όσο και σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2022, μεγάλο μέρος του οποίου καλύπτει την περίοδο πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών (σ.σ. η εισβολή της Ρωσίας έγινε στις 24 Φεβρουαρίου 2022). Μάλιστα, ένας από τους κλάδους που καταγράφεται μεγάλη μείωση της έναρξης νέων επιχειρήσεων είναι αυτός του εμπορίου, κάτι που συνδέεται άμεσα με τη μείωση της κατανάλωσης ως αποτέλεσμα της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Από την άλλη, η αναμενόμενη «έκρηξη» στον τουρισμό οδήγησε στην αύξηση του αριθμού νέων επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης κατά 12,1% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2022 και κατά 21,9% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων (ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων) για το σύνολο των τομέων της οικονομίας, το β΄ τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 25.341, παρουσιάζοντας μείωση 3,9% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2021 που είχαν ανέλθει σε 26.370. Σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2022 οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων κατέγραψαν μείωση 7,2%, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 ο αριθμός τους είχε φτάσει τις 27.301.

Για τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων έτους αναφοράς 2019, η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων το β΄ τρίμηνο 2022 σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2021 καταγράφηκε στον τομέα «Μεταφορά και αποθήκευση» (36,3%) και στον τομέα «Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες» (22,5%), ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον τομέα «Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού» (15,2%) και στον τομέα «Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών» (13,7%).

Οι ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3,9% το β΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση.

Το 66,6% των νέων επιχειρήσεων κατά το β΄ τρίμηνο του 2022 ήταν ατομικές επιχειρήσεις, το 11,1% προσωπικές, το 1,8% κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις, ενώ το 20,5% λοιπές νομικές μορφές.

Η ΕΛΣΤΑΤ δεν ανακοίνωσε τον αριθμό των πτωχεύσεων για το β΄ τρίμηνο για λόγους εμπιστευτικότητας, όπως αναφέρει σχετικά με την προστασία της ταυτότητας των επιχειρήσεων, καθώς ήταν πολύ λίγες οι πτωχεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή