Dimand: Αναπτύσσει νέα κτίρια γραφείων επιφανείας 245.000 τ.μ.

Dimand: Αναπτύσσει νέα κτίρια γραφείων επιφανείας 245.000 τ.μ.

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο ανάπλασης της πρώην Softex στον Βοτανικό

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το επόμενο διάστημα το έργο ανάπλασης της πρώην Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία) στην περιοχή του Βοτανικού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση ανάπτυξης κτιρίων γραφείων που δρομολογεί αυτή την περίοδο η Dimand Real Estate. Στην έκταση των 80 στρεμμάτων σχεδιάζεται η κατασκευή περίπου 65.000 τ.μ., εκ των οποίων 50.000 τ.μ. θα αφορούν την επιφάνεια ανωδομής.

Η εισηγμένη έχει ήδη λάβει άδεια κατεδάφισης μέρους των υφισταμένων κτιρίων (ιδίως όσων είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά), ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να λάβει και τις οικοδομικές άδειες για την έναρξη της επένδυσης, το ύψος της οποίας υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 120 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 2,5 χρόνια και συγκεκριμένα στο τέλος του 2024 ή αρχές του 2025.

Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική παρέμβαση αστικής ανάπλασης που υλοποιεί η Dimand στο λεκανοπέδιο της Αττικής, έπειτα από εκείνη στις πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στον Αγιο Διονύσιο του Πειραιά. Ανάλογη ανάπλαση δρομολογείται και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου η εταιρεία έχει αποκτήσει το ακίνητο του πρώην Φιξ, το οποίο σχεδιάζει να μετατρέψει επίσης σε γραφεία υψηλής ενεργειακής απόδοσης, συνολικής επιφανείας ανωδομής της τάξεως των 37.000 τ.μ.

Ανάλογη ανάπλαση δρομολογείται και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου η εταιρεία έχει αποκτήσει το ακίνητο του πρώην Φιξ.

Συνολικά αυτή την περίοδο η Dimand Real Estate κατασκευάζει ή σχεδιάζει την ανάπτυξη σύγχρονων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφανείας 245.000 τ.μ., κυρίως στην Αθήνα και δευτερευόντως στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, για 150.000 τ.μ. των εν λόγω ακινήτων έχει ήδη εξασφαλίσει μισθωτές, περιορίζοντας σημαντικά το επενδυτικό της ρίσκο. Στη συνέχεια τα ακίνητα θα πωληθούν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, όπως εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και επενδυτικά funds ακινήτων.

Πρόσφατα η εταιρεία εξασφάλισε και την οικοδομική άδεια για την ανάπτυξη των νέων κεντρικών γραφείων της PriceWaterHouseCoopers. Πρόκειται για έργο της τάξεως των 50-55 εκατ. ευρώ, που θα κατασκευαστεί σε έκταση 11 στρεμμάτων επί της Λ. Κηφισίας, στο ύψος του Αμαρουσίου, λίγο μετά τον κόμβο της Αττικής Οδού στο ρεύμα προς Αθήνα. Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών, η Dimand θα αναλάβει την κατασκευή ενός συγκροτήματος γραφείων, συνολικής επιφανείας ανωδομής 11.000 τ.μ. (και 22.500 τ.μ. συνολικά), αποτελούμενο από δίδυμα κτίρια 5.500 τ.μ. έκαστο. Η PwC θα μισθώσει το σύνολο του συγκροτήματος για περίοδο 10 ετών, με δικαίωμα ανανέωσης για επιπλέον 10 έτη. Με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, τα νέα γραφεία θα πρέπει να έχουν παραδοθεί προς χρήση στις αρχές του 2024 (18 μήνες).

Σημαντική ανάπτυξη γραφείων θα υλοποιηθεί και στο ακίνητο της πρώην ΒΕΛΚΑ στη βιομηχανική ζώνη του Φαλήρου, μέσω της εταιρείας 3V, στην οποία η Dimand έχει πλειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής. Στην έκταση των 18 στρεμμάτων προωθείται μια μεικτή ανάπτυξη γραφείων επιφανείας ανωδομής 40.000 τ.μ. και οικιστικών συγκροτημάτων υψηλής πολυτέλειας της τάξεως των 17.000 τ.μ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Αυτή την περίοδο ξεκινάει και η διαδικασία της υπογραφής των πρώτων εγγράφων, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τo Project Skyline της Alpha Bank. Υπενθυμίζεται ότι η Dimand (51%), σε κοινοπραξία με την EBRD (25%) και την Premia Properties (24%) έχουν αναδειχθεί σε προσωρινούς αναδόχους για τη μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα σε έναν επενδυτικό φορέα διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων, με «προίκα» ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο 575 ακινήτων, συνολικής αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ. Ποσοστό στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί αναμένεται να διατηρήσει και η Alpha Bank. Αυτό θα κυμανθεί μεταξύ 20% και 35%, ανάλογα με την τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η νέα εταιρεία θα έχει ετησιοποιημένα έσοδα 10 εκατ. ευρώ από ενοίκια, παράλληλα με μια πολύ σημαντική «προίκα» κτιρίων με κρυμμένες υπεραξίες, τις οποίες θα «ξεκλειδώσει» η Dimand μέσω έργων ανακατασκευής και αλλαγής χρήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή