Χρηματιστήριο: Πτώση 1,83% στη σκιά της ενεργειακής κρίσης

Χρηματιστήριο: Πτώση 1,83% στη σκιά της ενεργειακής κρίσης

Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 829,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,21 εκατ. ευρώ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη των ρευστοποιήσεων βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το γενικότερο αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των εξελίξεων γύρω από την ενεργειακή κρίση μετά την ανακοίνωση της Gazprom για τη διακοπή του Nord Stream 1 και τις απειλές της Μόσχας για τις μελλοντικές ροές φυσικού αερίου. Αν και η ελληνική αγορά εμφάνισε λίγο καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι πιέσεις ήταν έντονες σε όλο το ταμπλό, με την πλειονότητα των blue chips να κλείνει στο βαθύ «κόκκινο».

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1,83% και έκλεισε στις 829,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,21 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,85%, στις 1.991,67 μονάδες, ενώ με απώλειες 1,82% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.312,91 μονάδες. Η Depolas Investment Services προσάρμοσε το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον Γενικό Δείκτη το επόμενο διάστημα μεταξύ των 870 και 790 μονάδων.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η Mytilineos στο -5,45% και η ΕΥΔΑΠ στο -4,64%, ενώ ακολούθησαν με πτώση άνω του 3% οι Titan, Βιοχάλκο και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ. Ανοδικά έκλεισε μόνο η ΑΔΜΗΕ με κέρδη 1,69%.

Η Morgan Stanley εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές του Χ.Α., τονίζοντας πως ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 1,95% στις 530,59 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 3,51%, την Εθνική Τράπεζα κατά 2,24%, την Alpha Bank κατά 1,67% και τη Eurobank κατά 1,45%.

Πάντως η Morgan Stanley εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τονίζοντας πως ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Η στάση που τηρεί για τις ελληνικές μετοχές (equal-weight) είναι η πιο θετική σε όλο το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αναμένεται περαιτέρω σημαντική υπεραπόδοση του Χ.Α. έναντι της ευρύτερης Ευρώπης, δεδομένης της μακροοικονομικής ανθεκτικότητας της Ελλάδας, των ισχυρών τάσεων κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων και του μεγάλου χάσματος των αποτιμήσεων έναντι των ευρωπαϊκών αγορών.

Η Morgan Stanley επισημαίνει επίσης πως έπειτα από χρόνια «καθαρισμού» των ισολογισμών, αξιοπρεπή απομόχλευση από καταναλωτές και εταιρείες που υποδηλώνει ότι η ποιότητα του ενεργητικού δεν έχει πληγεί τόσο έντονα και ύστερα από έντονη θετική επίδραση από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, τηρεί θετική στάση και για τις ελληνικές τράπεζες. Οπως σημειώνει, τις προτιμά σε σχέση με τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης λόγω των εξής: 1) Της εκκαθάρισης των ισολογισμών με αποτέλεσμα μονοψήφιους δείκτες NPE από το β΄ τρίμηνο του 2022, 2) της αύξησης των δανείων λόγω της ανάκαμψης των επενδύσεων και των κεφαλαίων της Ε.Ε. μεσοπρόθεσμα και 3) της αύξησης των καθαρών επιτοκιακών εσόδων (ΝΙΙ) από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ετσι, προχωράει σε αύξηση της τάξεως του 11%-14% των τιμών-στόχων που δίνει για τις τραπεζικές μετοχές. Η Eurobank συνεχίζει να αποτελεί την κορυφαία επιλογή της, με τη νέα τιμή-στόχο να τοποθετείται στο 1,06 ευρώ από 0,95 ευρώ πριν, για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι στο 1,07 ευρώ από 0,96 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 1,28 ευρώ από 1,12 ευρώ πριν. Οσον αφορά, ωστόσο, τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, εμφανίζεται επιφυλακτική καθώς εκτιμά ότι τα πιστωτικά spreads θα διευρυνθούν περαιτέρω και έτσι προτιμά να περιμένει ένα καλύτερο σημείο «εισόδου», πιθανόν έπειτα από νέες εκδόσεις senior preferred τίτλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή