Ισχυρή ανάπτυξη πάνω από 5% «βλέπουν» φέτος οι οίκοι αξιολόγησης

Ισχυρή ανάπτυξη πάνω από 5% «βλέπουν» φέτος οι οίκοι αξιολόγησης

Η μεγέθυνση του ονομαστικού ΑΕΠ αναμένεται να μειώσει τον δείκτη του ελληνικού χρέους κάτω από το 170%

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη άνω του 5% προβλέπουν για την Ελλάδα φέτος αναλυτές των οίκων αξιολόγησης και Ελληνες οικονομολόγοι, μετά τα ισχυρά στοιχεία του β΄ τριμήνου, ενώ εκτιμούν πως η μεγέθυνση του ονομαστικού ΑΕΠ αναμένεται να μειώσει τον δείκτη του ελληνικού χρέους κάτω από το 170%. Πάντως, όπως επισημαίνουν, αν και η ελληνική οικονομία θα ενισχυθεί σημαντικά από τον τουρισμό, οι υψηλοί ρυθμοί των δύο πρώτων τριμήνων είναι δύσκολο να διατηρηθούν λόγω της εμβάθυνσης της ενεργειακή κρίσης, με την ελληνική οικονομία να αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους καθώς και το 2023.

Ισχυρή ανάπτυξη πάνω από 5% «βλέπουν» φέτος οι οίκοι αξιολόγησης-1

Οπως σημείωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε συνδυασμό με τη θετική –σε επίπεδα ρεκόρ– πορεία που διαγράφουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα, αλλά και η πρόσφατη άνοδος που παρουσιάζουν οικονομικοί δείκτες και μεγέθη, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποδηλώνουν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις».

Οι ισχυρές επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου υπογραμμίζουν την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την πανδημία, σχολιάζει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Moody’s και επικεφαλής για την Ελλάδα, Στέφεν Ντικ. «Σε αντίθεση με τις προσδοκίες μας νωρίτερα μέσα στο έτος, βλέπουμε τώρα πολύ ισχυρότερη ανάπτυξη το 2022, πιθανότατα πάνω από 5%. Πάντως, όπως τονίζει, ενώ το υψηλό κόστος ενέργειας μετριάζεται σε κάποιο βαθμό από τις κρατικές επιδοτήσεις, η ευρύτερη άνοδος του πληθωρισμού σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών διαβρώνεται, γεγονός που θα επηρεάσει την εγχώρια κατανάλωση. Επιπλέον, οι εξελίξεις στη Ζώνη του Ευρώ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο για τις προοπτικές ανάπτυξης το 2023, ιδιαίτερα για τον τουρισμό. «Συνεπώς, αναμένουμε ότι η ανάπτυξή της θα επιβραδυνθεί σε περίπου 2% το 2023», προσθέτει ο κ. Ντικ.

«Τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αντιπροσωπεύουν ανοδική πορεία σε σχέση με την τρέχουσα πρόβλεψή μας για το 2022 για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%», σημειώνει από την πλευρά του στην «Κ» ο Αλεξ Μουσκατέλι, επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά αναβάθμιση προσεχώς των εκτιμήσεων του οίκου για την ελληνική οικονομία.

Η μεγέθυνση του ονομαστικού ΑΕΠ αναμένεται να μειώσει τον δείκτη του ελληνικού χρέους κάτω από το 170%.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, η όξυνση της ενεργειακής κρίσης του φυσικού αερίου έχει επιδεινώσει τις μακροοικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική ανάπτυξη πιθανότατα θα επιβραδυνθεί σημαντικά από το τέταρτο τρίμηνο.

Η πολύ ισχυρή ανάπτυξη του β΄ τριμήνου και η ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο αποτελούν την πιο ισχυρή καταγραφή της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας στην τρέχουσα συγκυρία, σημειώνει στην «Κ» ο κ. Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς. Η δυναμική αυτή, όπως εξηγεί, στηρίζεται τόσο στην ισχυρή εσωτερική ζήτηση όσο και στην πορεία του τουρισμού. Οι δύο αυτοί παράγοντες αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του έτους. Συνεπώς, παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση του δ΄ τριμήνου η ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει το 5,8% που είναι η πρόβλεψη της Τράπεζας Πειραιώς για το 2022. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο κ. Λεκκός, και το ονομαστικό ΑΕΠ μεγεθύνεται με ρυθμούς κοντά στο 17%, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ κάτω από τα επίπεδα του 170% από 206% στα τέλη του 2020.

Φυσικά αυτοί οι ρυθμοί δεν είναι διατηρήσιμοι, επισημαίνει ο οικονομολόγος, ιδιαίτερα υπό το βάρος των πρωτοφανών γεωπολιτικών ρίσκων και του εξωγενούς πληθωρισμού που αυτά δημιουργούν.

Η ισχυρότατη επίδοση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ανάχωμα στους εντεινόμενους κινδύνους για τα επόμενα τρίμηνα, εκτιμά από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σ. Μαγγίνας, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.

Οπως σημειώνει στην «Κ», η δυναμική της ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις πέντε οικονομίες με τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρωζώνη. Η πολύ ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, κυρίως για υπηρεσίες, υποστηρίχθηκε από τη δυναμική αγορά εργασίας και την αυξανόμενη δημοσιονομική στήριξη, προσθέτει, ενώ τονίζει ότι στην Ελλάδα, ήδη από το α΄ εξάμηνο του 2022, τα υποστηρικτικά μέτρα υπερέβησαν σημαντικά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή