Εξαγωγές: Αυξήθηκαν κατά 39,9% τον Ιούλιο

Εξαγωγές: Αυξήθηκαν κατά 39,9% τον Ιούλιο

Με αύξηση των εξαγωγών και μάλιστα μεγαλύτερη της αύξησης των εισαγωγών έκλεισε ο Ιούλιος, γεγονός που είχε ως συνέπεια την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του εμπορικού ελλείμματος

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αύξηση των εξαγωγών και μάλιστα μεγαλύτερη της αύξησης των εισαγωγών έκλεισε ο Ιούλιος, γεγονός που είχε ως συνέπεια την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του εμπορικού ελλείμματος. Αυτό βεβαίως παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα 20,6 δισ. ευρώ το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022, με την αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι να υπερβαίνει τα 8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών κατά τον μήνα Ιούλιο 2022 ανήλθε στο ποσό των 4,97 δισ. ευρώ έναντι 3,55 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 39,9%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 17,8%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών κατά τον μήνα Ιούλιο 2022 ανήλθε στο ποσό των 7,96 δισ. ευρώ έναντι 5,80 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 37,3%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 18,7%. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούλιο του 2022 διαμορφώθηκε σε 2,99 δισ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 33,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκαν σε 30,99 δισ. ευρώ έναντι 22,17 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, καταγράφοντας αύξηση 39,7%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 23,2%.

Το εμπορικό έλλειμμα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα –Ξεπερνάει τα 20 δισ. ευρώ το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου.

Η αξία των εισαγωγών το ίδιο διάστημα ανήλθε σε 51,64 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 49% σε σύγκριση με το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 31,8% ή κατά περίπου 8,5 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 κατά 65,4%, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου η αύξηση ήταν 71,6%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο επτάμηνο αυξήθηκε φέτος κατά 45,6%.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη εκτίμησε ότι οι ελληνικές εξαγωγές οδεύουν το 2022 προς νέο ιστορικό ρεκόρ. «Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προβληματισμό παρακολουθεί ο εξαγωγικός κόσμος όλες τις ανατροπές που φέρνει στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η άνοδος του πληθωρισμού στις ευρωπαϊκές αγορές, οι υψηλές τιμές της ενέργειας αλλά και η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ το οποίο δημιουργεί νέες προκλήσεις για την ελληνική επιχειρηματικότητα», πρόσθεσε. Η ίδια επισήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το εθνικό στρατηγικό σχέδιο εξωστρέφειας 2022 που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τους φορείς, καθώς είναι αναγκαίο να ανοιχτούν καινούργιες αγορές. Τέλος, τόνισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου με προσαρμογή του στις νέες συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή