Επενδύσεις 2 δισ. από τη Nova σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές

Επενδύσεις 2 δισ. από τη Nova σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές

Εως το 2027 θα δημιουργηθεί νέο δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Την υλοποίηση επένδυσης ύψους 2 δισ. ευρώ με αντικείμενο κατά βάση την ανάπτυξη οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) και δικτύου 5G ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι επικεφαλής του ομίλου United Group και του τηλεπικοινωνιακού παρόχου Nova. Οπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου United Group, Βικτόρια Μπόκλαγκ, «ψηφιακή κοινωνία χωρίς τις κατάλληλες υποδομές δεν είναι δυνατόν να υπάρξει».

Η Nova από κοινού με τη Wind, που ανήκουν στον όμιλο United Group, επιδιώκουν με χρονικό ορίζοντα το 2027 τη δημιουργία υπερσύγχρονων υποδομών δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι 10 Gigabit, που σημαίνει ταχύτητες 100 φορές υψηλότερες σε σχέση με τις σημερινές. Το δίκτυο νέας γενιάς της Nova θα καλύπτει 4,5 εκατομμύρια ιδιώτες και επιχειρήσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 1,6 εκατομμύριο νέες γραμμές. Από το συνολικό ποσό των 2 δισ. ευρώ, 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τα πρώτα προγράμματα θα είναι εμπορικά διαθέσιμα ενδεχομένως τον Νοέμβριο σε τιμές ιδιαίτερα προσιτές, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Nova Παναγιώτης Γεωργιόπουλος. Αυτή τη στιγμή, όπως πρόσθεσε, οι τιμές χονδρικής –το 1 GB κοστίζει 23 ευρώ χωρίς ΦΠΑ– καθιστούν αδύνατη τη διάθεση σε προσιτές τιμές Διαδικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων.

Επενδύσεις 2 δισ. από τη Nova σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές-1

Το δίκτυο οπτικών ινών της Nova θα αναπτυχθεί και σε περιοχές που υπάρχει ήδη δίκτυο άλλων παρόχων (Cosmote, Vodafone), με την υπερκάλυψη (σημ.: της διαθεσιμότητας) να «είναι σύνηθες φαινόμενο στις αγορές που δραστηριοποιείται η Nova και στην Ευρώπη», όπως σχολίασε η κ. Μπόκλαγκ.

Ο όμιλος αξιολογεί πιθανές ευκαιρίες και στον τομέα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης.

Αναφερθείσα στη δραστηριότητα της οπτικοακουστικής παραγωγής, η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group σημείωσε ότι ο όμιλος αξιολογεί πιθανές ευκαιρίες στον τομέα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Εκανε, δε, γνωστό ότι η United Group, που διατηρεί συνεργασία με ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, βρίσκεται σε συζητήσεις για τη συμπαραγωγή και την παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, χθες το πρωί η Βικτόρια Μπόκλαγκ, o πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Nova και πρόεδρος της BC Partners στην Ευρώπη Νίκος Σταθόπουλος και ο κ. Γεωργιόπουλος είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Για εμάς ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας είναι ένα στοίχημα το οποίο έχουμε πρόθεση, όχι απλά να το κερδίσουμε, αλλά να δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να κάνει ένα πραγματικό άλμα. Νομίζω ότι ήδη οι Ελληνες πολίτες αναγνωρίζουν ότι πράγματα τα οποία έχουν γίνει στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών είναι πολύ σημαντικά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα κάνουμε μία πολύ σημαντική επένδυση, 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην ανάπτυξη οπτικών ινών, η οποία –νομίζουμε– θα προωθήσει πάρα πολύ τις προοπτικές της χώρας», ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT