Η αύξηση των επιτοκίων στηρίζει την κερδοφορία των τραπεζών

Η αύξηση των επιτοκίων στηρίζει την κερδοφορία των τραπεζών

Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ είναι πιστωτικά θετική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες γιατί θα στηρίξει την κερδοφορία τους, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ είναι πιστωτικά θετική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες γιατί θα στηρίξει την κερδοφορία τους, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Ωστόσο προειδοποιεί πως τα οφέλη για τον κλάδο θα περιορισθούν σημαντικά εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ο αντίκτυπός του στο πραγματικό εισόδημα θα οδηγήσει σε αθετήσεις πληρωμών και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αυτό που προκάλεσε τον μεγάλο και γρήγορο ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, τονίζει η Moody’s, είναι ο υψηλός πληθωρισμός στην Ευρώπη, ο οποίος βλάπτει τους πελάτες των τραπεζών και αυξάνει τις δαπάνες τους. Η ΕΚΤ ανέφερε ότι η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης είχε στόχο την εξομάλυνση των νομισματικών συνθηκών και τη μείωση του πληθωρισμού –για τον οποίο η ΕΚΤ προβλέπει επί του παρόντος ότι θα φθάσει στο 8,1% φέτος– προς ένα επίπεδο-στόχο περίπου 2%. Είπε επίσης ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια επειδή αυτό εξακολουθεί να απαιτείται, δεδομένης της μεγάλης διαφοράς μεταξύ του πραγματικού και του στοχευμένου πληθωρισμού, αν και δεν όρισε σε ποια περίοδο ή ποιο θεωρεί ότι είναι ένα «ομαλοποιημένο» επίπεδο επιτοκίων. Πάντως, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η τράπεζα θα ολοκληρώσει το «σχέδιο δράσης» της σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,3% το 2024, ενώ θεωρεί ότι η τρέχουσα περίοδος υψηλού πληθωρισμού καθοδηγείται από την προσφορά (κυρίως τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας), υποδηλώνοντας ότι καθιστά δυσκολότερο τον έλεγχο του πληθωρισμού και ως εκ τούτου απαιτεί δυναμική δράση.

Το όφελος θα περιορισθεί σημαντικά εάν παραμείνει υψηλός ο πληθωρισμός, λέει η Moody’s.

Οπως υπογραμμίζει η Moody’s, η αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί για περισσότερο από μία δεκαετία έχει στόχο να μειώσει τη ζήτηση και να διατηρήσει υπό έλεγχο τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Παρέχει κάποια ανακούφιση στις τράπεζες που υπέστησαν μείωση των περιθωρίων των επιτοκίων λόγω παρατεταμένων αρνητικών επιτοκίων. Ωστόσο, το όφελος θα αντισταθμιστεί εν μέρει από άλλες συνέπειες.

Πρώτον, η πιστοληπτική ικανότητα των πελατών των τραπεζών θα διαβρωθεί εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το χαμηλότερο πραγματικό εισόδημα οδηγεί σε περισσότερες αθετήσεις υποχρεώσεων και υψηλότερες απώλειες δανείων. Οσοι οφειλέτες έχουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου ή επιδιώκουν να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, θα αντιμετωπίσουν επίσης αυξημένα βάρη αποπληρωμής. Τα υψηλότερα επιτόκια αποθαρρύνουν έτσι τον δανεισμό και περιορίζουν την ανάπτυξη των δανείων, όπως τονίζει ο οίκος.

Επιπλέον, προσθέτει η Moody’s, η ΕΚΤ άρχισε να χαλαρώνει τα υποστηρικτικά μέτρα που έλαβε για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στα έσοδα των τραπεζών. Η διακοπή του συστήματος δύο βαθμίδων για τον εκτοκισμό πλεοναζόντων αποθεματικών (οι καταθέσεις που τοποθετούν οι τράπεζες στην ΕΚΤ πέραν των υποχρεωτικών αποθεματικών) είναι το πρώτο βήμα.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα μέχρι στιγμής δεν προχωρεί στην τροποποίηση του μηχανισμού αποδοχών για τις καταθέσεις που λαμβάνουν οι τράπεζες στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης (TLTRO). Συνεπώς, όπως καταλήγει ο οίκος, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τους ευνοϊκούς όρους των TLTROs, ενώ η Λαγκάρντ δήλωσε ότι αυτό το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT