Χολιγουντιανό στούντιο στη Θεσσαλονίκη σε έκταση 30 στρεμμάτων

Χολιγουντιανό στούντιο στη Θεσσαλονίκη σε έκταση 30 στρεμμάτων

Υπερσύγχρονο στούντιο κινηματογραφικής παραγωγής αποκτάει η Ελλάδα που έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης μεγάλου αριθμού οπτικοακουστικών παραγωγών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερσύγχρονο στούντιο κινηματογραφικής παραγωγής αποκτάει η Ελλάδα που έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης μεγάλου αριθμού οπτικοακουστικών παραγωγών. Οπως έκανε γνωστό χθες, σε εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και του φορέα Enterprise Greece, ο Γιάννης Καλαφάτης, διευθύνων σύμβουλος της, με έδρα τη Βουλγαρία, Nu Boyana Studios, που ελέγχει η αμερικανική εταιρεία Nu Image-Millennium Films, μέσα στον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης ο φάκελος για την ένταξη του έργου στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας. Πρόκειται για έργο της τάξεως των 50 εκατομμυρίων που περιλαμβάνει την ανάπτυξη σε έκταση περίπου 30 στρεμμάτων στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, κτιριακών συγκροτημάτων 30.000 τ.μ. Σε αυτά θα δημιουργηθούν έξι σύγχρονα πλατό, τμήματα παραγωγής και το σύνολο των υποδομών που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας κινηματογραφικής παραγωγής, όπως σημείωσε ο κ. Καλαφάτης. Επίσης, σε ιδιόκτητο ακίνητο της Nu Boyana Studios στο Ελληνικό, η εταιρεία, που βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες και ενδιαφερόμενους επενδυτές για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, θα δημιουργήσει γραφεία παραγωγής και μετα-παραγωγής (production και post production offices).

«Η δημιουργία σύγχρονων στούντιο παραγωγής είναι προϋπόθεση για να έρθουν οι ταινίες στην Ελλάδα. Αν και δεν έχει πραγματοποιηθεί μελέτη για τον προσδιορισμό του αριθμού των απαιτούμενων στούντιο, εκτιμώ ότι θα απαιτούνταν από 12 μέχρι 15 πανελλαδικά», διευκρίνισε ο κ. Καλαφάτης. Μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί ένα υπαίθριο κινηματογραφικό πλατό όμως, όπως εξηγούν παράγοντες του χώρου, τα υψηλών προδιαγραφών στούντιο εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη υλοποίηση των γυρισμάτων, χωρίς αυτά να επηρεάζονται από αστάθμητους παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, οι καιρικές συνθήκες. «Το μεγαλύτερο κόστος στις συγκεκριμένες παραγωγές σχετίζεται με τις αμοιβές των ηθοποιών. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να χάνεται ούτε μία ημέρα», εξήγησε ο κ. Καλαφάτης.

Η Millennium Films έχει γυρίσει σειρά παραγωγών στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους 15 μήνες. Σε αυτές ανήκουν οι ταινίες «Αναλώσιμοι», «The Enforcer» και «The Bricklayer».

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί ο φάκελος για την ένταξη του έργου στο καθεστώς των εμβλημα- τικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας.

Η κρατική ενίσχυση και οι φοροαπαλλαγές που προβλέπονται μέσω του καθεστώτος cash rebate για τις παραγωγές που γυρίζονται επί ελληνικού εδάφους, έχουν καταστήσει τη χώρα ελκυστική στις διεθνείς παραγωγές. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης, από τον Απρίλιο του 2018, οπότε τέθηκε σε ισχύ το cash rebate, έως σήμερα έχουν υπαχθεί στα κίνητρα του ΕΚΟΜΕ 273 έργα, από τα οποία 158 είναι ελληνικά και 115 ξένες παραγωγές.

Χολιγουντιανό στούντιο στη Θεσσαλονίκη σε έκταση 30 στρεμμάτων-1
Η Millennium Films έχει γυρίσει σειρά παραγωγών στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους 15 μήνες. Σε αυτές ανήκουν οι ταινίες «Αναλώσιμοι», «The Enforcer» και «The Bricklayer» (φωτογραφία από τα γυρίσματα στα Ανω Λαδάδικα). [ΑΠΕ – ΜΠΕ]

«Η συνολική επένδυση στη χώρα πλησιάζει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν δημιουργηθεί περίπου 70.000 θέσεις εργασίας. Η εισροή αυτών των κεφαλαίων δεν έχει μόνο πολύ μεγάλο αντίκτυπο στον εγχώριο οπτικοακουστικό κλάδο, αλλά και σε τομείς όπως ο τουρισμός, η διαμονή, η εστίαση, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες», τόνισε.

Ωστόσο, η οπτικοακουστική παραγωγή στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με εμπόδια. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο παραγωγός της Central Athens Productions Ανδρέας Τσιλιφώνης, προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας κινηματογραφικού γυρίσματος σε αρχαιολογικό χώρο είναι, κατά την προβολή της ταινίας, να αναφέρεται με υπότιτλο. «Πρόκειται για συστημική γραφειοκρατία», πρόσθεσε. Κατά τον ίδιο, απαιτείται καθαρός ορίζοντας και όσον αφορά τη χρονική περίοδο ισχύος τoυ προγράμματος cash rebate για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για τουλάχιστον μία δεκαετία, «επειδή οι επενδύσεις σε κινηματογραφικές υποδομές έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή