Διαγωνισμός για την καθολική υπηρεσία στις τηλεπικοινωνίες

Διαγωνισμός για την καθολική υπηρεσία στις τηλεπικοινωνίες

Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη του διαγωνισμού για την επιλογή του καθολικού παρόχου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη του διαγωνισμού για την επιλογή του καθολικού παρόχου. Της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, δηλαδή, που θα πρέπει να παρέχει μια στοιχειώδη δέσμη υπηρεσιών σταθερού Ιντερνετ και τηλεφώνου προς όλους σε προσιτή τιμή, σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας, όσο απομακρυσμένο και αν είναι αυτό από υφιστάμενα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, όπως προβλέπει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει θέσει σε διαβούλευση το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού που έχει ως αντικείμενο την επιλογή, μέσω μειοδοτικής δημοπρασίας πολλαπλών γύρων, παρόχου καθολικής υπηρεσίας από τον Ιανουάριο του 2023 και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών. Οποια εταιρεία προσφέρει το μικρότερο ποσό θα αναλάβει τη σχετική υποχρέωση.

Η καθολική υπηρεσία που θα κληθεί να παρέχει από τον Ιανουάριο του 2023 ο πάροχος περιλαμβάνει ελάχιστη ταχύτητα για download 10 Mbps σε ονομαστικούς όρους ή 4 Mbps σε πραγματικούς όρους και για upload 1 Mbps.

Ο πάροχος πρέπει να προσφέρει μια στοιχειώδη δέσμη υπηρεσιών προς όλους σε προσιτή τιμή, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

Επίσης, ο πάροχος καθολικής υπηρεσίας θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά γεωγραφικά εξομοιωμένα τιμολόγια, των οποίων το ύψος να μην υπερβαίνει τα 28 ευρώ και να περιλαμβάνει ευρυζωνική σύνδεση με ονομαστική ταχύτητα τουλάχιστον 10 Mbps και εγγυημένη 4 Mbps και τουλάχιστον 30 GB διαθέσιμα τον μήνα. Επιπλέον, δωρεάν απεριόριστες κλήσεις σε αστικά και υπεραστικά ή χρόνο ομιλίας 1.500 λεπτών τον μήνα προς σταθερά ή σταθερά και κινητά δίκτυα.

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, σε ένα μήνα θα δημοσιευθεί το τεύχος προκήρυξης, ενώ στις 15 Νοεμβρίου προβλέπεται η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής. Μέσα από τρεις διαφορετικές φάσεις, η διαδικασία της επιλογής καθολικού αναδόχου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.

Το 2016, στον τότε μειοδοτικό διαγωνισμό της ΕΕΤΤ, καθολικός πάροχος για υπηρεσίες μόνο σταθερής τηλεφωνίας (όχι Ιντερνετ) αναδείχθηκε η Forthnet, προσφέροντας 4,9 εκατ. ευρώ. Επίσης, τότε, για τις δύο ξεχωριστές υπηρεσίες (που δεν περιλαμβάνονται στο αντικείμενο του επικείμενου διαγωνισμού), δηλαδή πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου – κατάλογων συνδρομητών και κοινόχρηστων τηλεφώνων και άλλων σημείων πρόσβασης στην κοινόχρηστη φωνητική τηλεφωνία, ως πάροχος καθολικής υπηρεσίας είχε αναδειχθεί ο ΟΤΕ που είχε προσφέρει 777.000 και 2,5 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως.

Η αναγκαιότητα για παροχή καθολικής υπηρεσίας σχετίζεται με το γεγονός ότι το έλλειμμα σε επενδύσεις ευρυζωνικών υποδομών δεν έχει ακόμη κλείσει. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι δυνατόν ακόμη να εξασφαλιστούν υπηρεσίες ευρυζωνικής πρόσβασης με αποδοτικούς εμπορικά όρους σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, το 80% των νοικοκυριών με ευρυζωνική πρόσβαση λαμβάνει ταχύτητα άνω των 10 Mbps, ενώ το 97% των νοικοκυριών με ευρυζωνική πρόσβαση λαμβάνει ταχύτητα άνω των 4 Mbps.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή