Χρηματιστήριο: Απώλειες 0,50% και κλείσιμο στις 836,63 μονάδες

Χρηματιστήριο: Απώλειες 0,50% και κλείσιμο στις 836,63 μονάδες

Η αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια εξακολουθεί να επηρεάζει την Αθήνα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σχετικά ήπιες απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κατάφερε να βγάλει κάποιες άμυνες και να απορροφήσει τις πιέσεις που ασκήθηκαν στα χαμηλά ημέρας και στις 832 μονάδες, ωστόσο το κλίμα παραμένει αρνητικό. Σύμφωνα με αναλυτές, εάν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, είναι δύσκολο το Χ.Α. να επιστρέψει στη διεκδίκηση των 900 μονάδων, με τις οποίες φλέρταρε στα μέσα Αυγούστου.

Οπως σημειώνει η Depolas Investment Services, αν και η αντίδραση των αγορών μοιάζει εν πολλοίς υπερβολική, τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σχεδόν διασφαλίζουν την αύξηση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 75 μ.β. στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα. Στο εσωτερικό, οι απώλειες στο Χ.Α. αποδίδονται και στην ευρωπαϊκή απόφαση για φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Ενδεχομένως όμως χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για να εκτιμηθεί το κόστος για Motor Oil και ΕΛΠΕ, ενώ είναι πιθανό αυτό να επηρεάσει επικείμενες διανομές στους μετόχους, εκτιμά η χρηματιστηριακή.

Οσον αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,50% και έκλεισε στις 836,63 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,05 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 2.009,30 μονάδες, ενώ με πτώση 0,69% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.341,44 μονάδες.

H απόφαση της Κομισιόν για φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων ενέτεινε τις πιέσεις στον Γενικό Δείκτη.

Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Coca-Cola, Jumbo, Mytilineos, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ ανοδικά ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ με ράλι 4,88% και 4,39%, αντιστοίχως, και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% οι Lamda Development, Aegean και ΕΛΠΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,99% στις 547,38 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι και πάλι η μόνη που σημείωσε άνοδο, στο +2,45%, ενώ απώλειες 1,98% κατέγραψε η Alpha Bank, στο -1,61% έκλεισε η Eurobank και στο -0,62% η Εθνική Τράπεζα.

Το πρόσφατο ράλι των μετοχών διεθνώς έχει κάνει μία στάση, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, καθώς οι αγορές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν τη διάχυτη ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές, και, όπως εκτιμούν, οι διεθνείς εξελίξεις θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο στο Χ.Α.

Τις προηγούμενες ημέρες και έπειτα από τη νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο τραπεζικός κλάδος –ο οποίος είναι ο μεγάλος ωφελημένος από την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής– οδήγησε την ανοδική κίνηση της ελληνικής αγοράς, κινητοποιώντας και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους (με εξαίρεση τις εταιρείες διυλιστηρίων που απειλούνται με επιβολή ειδικού τέλους στα «υπερκέρδη» τους), με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται στη ζώνη των 850 μονάδων, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η ενεργειακή κρίση, ωστόσο, συνεχίζει να απασχολεί την καθημερινότητα των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, οδηγώντας σε νέες πιέσεις τις διεθνείς αγορές τα τελευταία 24ωρα –οι οποίες μεταδόθηκαν και στο Χ.Α.–, με τους δείκτες να κινούνται με αυξημένη μεταβλητότητα, επισημαίνει ο κ. Τζάνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή