Αναβάθμιση της Ελλάδας από Moody’s «βλέπει» η αμερικανική Citigroup

Αναβάθμιση της Ελλάδας από Moody’s «βλέπει» η αμερικανική Citigroup

Σήμερα οι πρώτες αξιολογήσεις οίκων μετά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά τις σημερινές αξιολογήσεις των DBRS και Moody’s για την Ελλάδα, καθώς είναι οι πρώτες «ετυμηγορίες» από πλευράς οίκων αξιολόγησης έπειτα από την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, αλλά και τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΔΕΘ, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν μία θετική έκπληξη.

Και οι δύο οίκοι δίνουν στην Ελλάδα σταθερές προοπτικές, γεγονός που δεν «συνηγορεί» υπέρ μιας αναβάθμισης, τουλάχιστον της αξιολόγησης. Η DBRS, μαζί με την S&P δίνουν στην Ελλάδα την υψηλότερη βαθμολογία, ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, οπότε είναι δύσκολο να έχουμε μία κίνηση από την πλευρά του καναδικού οίκου. Αλλωστε η επενδυτική βαθμίδα δεν αναμένεται να ανακτηθεί πριν από τις εκλογές του 2023.

Σε ό,τι αφορά τη Moody’s, ωστόσο, τα πράγματα είναι λιγότερο «σφιχτά», καθώς δίνει την αυστηρότερη αξιολόγηση στην Ελλάδα, η οποία απέχει τρία σκαλοπάτια από το ορόσημο του Investment Grade. Αν και ο οίκος συνηθίζει να είναι πολύ αργός στις αναβαθμίσεις (από τον Νοέμβριο του 2020 δεν έχει αλλάξει την αξιολόγησή του, μία αναβάθμιση που ήρθε μάλιστα έπειτα από τριάμισι χρόνια στάσης αναμονής από τον οίκο), ενώ συχνά τηρεί «σιγήν ιχθύος» και δεν δημοσιεύει τις προγραμματισμένες εκθέσεις, ωστόσο οι αναλυτές δεν αποκλείουν κάποια θετική κίνηση σήμερα.

Η Citigroup, για παράδειγμα, θεωρεί πιθανή την αναβάθμιση της Ελλάδας σήμερα από τη Moody’s, ενώ όπως τονίζει, οι σημερινές ετυμηγορίες των δύο οίκων αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για την πορεία των ελληνικών ομολόγων, τη στιγμή που η απόδοση του 10ετούς κινείται στο 4,22% και το spread στις 247 μ.β.

Η Moody’s αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με «Ba3» και σταθερές προοπτικές, η Fitch με «BB» και θετικές προοπτικές (δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), ενώ η S&P στο «BB+» και η DBRS στο «BB high», με σταθερές προοπτικές.

Οπως επισημαίνει η Citi, στην τελευταία της αξιολόγηση η Moody’s έθεσε ως ανώτατο όριο της Ελλάδας τη βαθμίδα «A3», με βάση τις αξιολογήσεις σε τέσσερις πυλώνες: το «baa3» για την ισχύ της οικονομίας, το «ba1» για τη θεσμική ισχύ και τη διακυβέρνηση, το «ba3» για τη δημοσιονομική ισχύ και το «ba» για την ευαισθησία της χώρας στον κίνδυνο διαφόρων γεγονότων.

Η δημοσιονομική δυναμική βρίσκεται ήδη σε ανοδική τροχιά, όπως τονίζει η Citi, δεδομένης της μείωσης του δείκτη δημοσίου χρέους. Στην κατηγορία κινδύνου διαφόρων γεγονότων, ο κίνδυνος του τραπεζικού κλάδου αποτελεί τη βασική αδυναμία, δεδομένου ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να είναι υψηλά – αν και μειώνονται. Παράλληλα, η Moody’s τόνισε πρόσφατα ότι η Ελλάδα έχει τη μικρότερη έκθεση εντός της Ευρωζώνης σε ένα σενάριο ενός πιο επίμονου πληθωρισμού.

Ετσι, με βάση τα παραπάνω, η Citi «βλέπει» περιθώρια η Moody’s να κλείσει κάπως το χάσμα με τους άλλους τρεις οίκους σε ό,τι αφορά τη βαθμολογία της Ελλάδας και να προχωρήσει σε αναβάθμιση κατά ένα σκαλοπάτι, στο «Ba2», ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη Fitch. Αυτό θα δώσει ώθηση στα ελληνικά ομόλογα τα οποία, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα αναμένεται να υπεραποδώσουν έναντι των ιταλικών ομολόγων τις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή