Χρηματιστήριο: Ηπια κέρδη με υπεραπόδοση των τραπεζών

Χρηματιστήριο: Ηπια κέρδη με υπεραπόδοση των τραπεζών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 839,23 μονάδες και τζίρο 59,78 εκατ.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη αλλά στα χαμηλά ημέρας και μακριά από το ενδοσυνεδριακό +1,33% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας πάντως στήριξη από τον τραπεζικό κλάδο και επιλεγμένα blue chips, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα συνέχισε να κινείται σε υποτονικά επίπεδα. Το κλίμα διεθνώς παραμένει επιφυλακτικό, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα τελευταία οικονομικά δεδομένα αλλά και τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής, η οποία φαίνεται πως θα συνεχίσει να είναι επιθετική.

Πάντως, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η ψύχραιμη στάση που έχει δείξει το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα και εν μέσω πιέσεων στις διεθνείς αγορές, προϊδεάζει για ανοδική αντίδραση σε επόμενο χρόνο, ιδιαίτερα αν υπάρξουν θετικοί καταλύτες, όπως οι ετυμηγορίες των επενδυτικών οίκων, με τη διπλή αξιολόγηση από DBRS και Moody’s για την Ελλάδα να αναμένεται σήμερα με ενδιαφέρον. Οπως σημειώνει η Depolas Investment Services, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σταθερά πάνω από την πρώτη κρίσιμη περιοχή των 830-820 μονάδων, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων έως τώρα είναι πολύ περισσότερο από ικανοποιητικά, ενώ και το γ΄ τρίμηνο αναμένεται δυνατό λόγω τουρισμού. «Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τα μακροοικονομικά δεδομένα και κατά περίπτωση εξετάζουμε σημεία εισόδου», προσθέτει η χρηματιστηριακή.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 839,23 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,78 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 823 και 806 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 856 και 864 μονάδες.

Στο επίκεντρο της αγοράς σήμερα είναι η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE Russell και η διπλή αξιολόγηση από DBRS και Moody’s.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,40% στις 2.017,42 μονάδες, ενώ στο +0,18% και στις 1.343,91 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Lamda Development και Jumbo με κέρδη 2,74% και 2,15% αντίστοιχα, ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν οι Aegean, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% σημείωσαν ΕΛΠΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ πτώση άνω του 1% κατέγραψαν Coca-Cola και Titan.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε καταγράφοντας άνοδο 1,39% στις 554,97 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να ξεχωρίζει για άλλη μία συνεδρίαση και να σημειώνει άνοδο 4,69%, την Alpha Bank να κλείνει στο +2,13%, τη Eurobank στο +0,56% και την Εθνική Τράπεζα στο +0,19%.

Κρίσιμη για τη στρατηγική διαχείρισης θεσμικών χαρτοφυλακίων είναι η σημερινή ημέρα, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ, καθώς τότε θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, ενώ εκπνέουν και τα παράγωγα της σειράς Σεπτεμβρίου.

Μετά και την υψηλότερη του αναμενομένου μέτρηση πληθωρισμού στις ΗΠΑ και αφού η ΕΚΤ «το πήρε απόφαση» ότι πρέπει να «σφίξει τα λουριά» στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, οι δεικτοβαρείς ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν, λόγω της προβλεπόμενης ενίσχυσης των καθαρών επιτοκιακών τους εσόδων, να αναλάβουν ρόλο «οδηγού» σε ένα Χ.Α. το οποίο καταβάλλει προσπάθεια ανάσχεσης των «εισαγόμενων» χρηματιστηριακών πιέσεων, με τη γενικευμένη προσδοκία ότι το ενεργειακό κόστος θα κάνει τους φθινοπωρινούς μήνες πιο «ψυχρούς» για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, να βαθαίνει τα όποια discounts.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή