Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος και πολύ χαμηλός τζίρος

Χρηματιστήριο: Οριακή άνοδος και πολύ χαμηλός τζίρος

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,06% και διαμορφώθηκε στις 833,86 μονάδες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συναλλακτική υποτονικότητα συνεχίστηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές γενικότερα να απέχουν από την αγορά, εν αναμονή και της σημερινής συνεδρίασης της Fed, η οποία θα προχωρήσει σε μία ακόμη επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρό εύρος διακύμανσης και έκλεισε με οριακά κέρδη κοντά στα χαμηλά ημέρας, καθώς οι στηρίξεις από δεικτοβαρείς τίτλους ήταν περιορισμένες.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι αγορές λαμβάνουν το μήνυμα ότι η μάχη των κεντρικών τραπεζών με τον πληθωρισμό θα είναι μακράς και πολύμηνης διάρκειας, έχοντας επομένως αποφασίσει ότι η πιθανολογούμενη είσοδος της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση συνιστά συνειδητή επιλογή των νομισματικών αρχών.

Ετσι, το περιβάλλον για τις μετοχές παραμένει αρκετά δύσκολο, ειδικά στην Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια βαθιά ενεργειακή κρίση και, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι διεθνείς εξελίξεις θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο στο Χ.Α.

Οσον αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,06% στις 833,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,31 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 823 και 807 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 849 και 856 μονάδες.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 2.016,76 μονάδες, ενώ στο -0,16% και στις 1.324,91 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε, καταγράφοντας άνοδο 1,59%, στις 568,83 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Jumbo με κέρδη 2,96%, ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, απώλειες 2,5% σημείωσε η Aegean, ενώ πτώση άνω του 1% κατέγραψαν οι Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, Ελλάκτωρ, Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε καταγράφοντας άνοδο 1,59% στις 568,83 μονάδες, με τη Eurobank να σημειώνει άνοδο 2,39%, την Alpha Bank να κλείνει στο +1,46%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,38% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,08%.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και αβεβαιότητες σε συνδυασμό με την επιθετική πολιτική των κεντρικών τραπεζών διατηρούν τις αγορές σε νευρικότητα, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Το ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τις κινήσεις των διεθνών αγορών, με την πλαγιοκαθοδική τάση να είναι ιδιαίτερα ήπια, καθώς για μία ακόμη φορά εκδηλώνεται η ελληνική ανθεκτικότητα.

Αυτή υποβοηθήθηκε από την είσοδο 11 μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης στον δείκτη FTSE Russell Large Cap και άλλων 10 στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Russell Mid Cap, εξέλιξη που αύξησε τις συναλλαγές στο rebalancing της προηγούμενης Παρασκευής, όχι όμως και του Γενικού Δείκτη, λόγω του δυσμενούς εξωτερικού περιβάλλοντος.

Οπως προσθέτει ο αναλυτής, θετικές εξελίξεις καταγράφονται και στα δημοσιονομικά, με τα στοιχεία του 8μήνου να καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα λόγω υπεραπόδοσης των εσόδων.

Από την άλλη πλευρά, η Moody’s δεν προχώρησε σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου επικαλούμενη τους πολλαπλούς κινδύνους που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομία, ιδιαίτερα στο ενεργειακό πεδίο, που απειλούν να οδηγήσουν την οικονομία της σε ύφεση το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή