65 εκατ. στερλίνες έδωσε η JD Sports για το 80% της Cosmos Sport

65 εκατ. στερλίνες έδωσε η JD Sports για το 80% της Cosmos Sport

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Σε 65 εκατομμύρια στερλίνες (ή περίπου 74 εκατ. ευρώ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία) ανήλθε το τίμημα για την εξαγορά του 80% της Cosmos Sport τον Οκτώβριο του 2021 από την JD Sports, ποσό που ανέρχεται σε περίπου 11 φορές πάνω από το EBITDA της εταιρείας (του 100% αυτής) με βάση τον ισολογισμό του 2020. Το τίμημα για την εξαγορά περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο βρετανικός κολοσσός του κλάδου αθλητικών ειδών για την περίοδο από 1ης Φεβρουαρίου 2022 έως 31 Ιουλίου 2022 και αποδεικνύει αν μη τι άλλο ότι ήταν μια πολύ καλή συμφωνία για τους μετόχους της Cosmos Sport.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των Ελλήνων μετόχων της εταιρείας –κ. Μιχαήλ, Ελευθέριο και Κωνσταντίνο Τσικνάκη– σε αυτήν συμμετείχε με 30% το fund EOS Capital Partners με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη κ. Απόστολο Ταμβακάκη, ο οποίος φέρεται να έχει σημαίνοντα ρόλο στην προσέλκυση των ξένων επενδυτών. Η αρχική επένδυση του κ. Ταμβακάκη στην Cosmos Sport τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν 10,5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τη συνολική επένδυση του fund να ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ.

Βάσει της συμφωνίας της JD Sports με την Cosmos Sport, o βρετανικός όμιλος έχει προτιμησιακό δικαίωμα εξαγοράς (option) για το υπόλοιπο 20% της Cosmos Sport από το 2025 κι έπειτα σε δύο ισόποσες δόσεις μετοχών, μία το 2025 και η δεύτερη το 2026. Μάλιστα έχει προσδιοριστεί και μια κατ’ αρχάς εκτίμηση για την εξαγορά αυτού του 20%, ύψους 10 εκατ. στερλινών, με την οριστική τιμή απόκτησης, ωστόσο, να καθορίζεται όταν θα ασκηθεί το δικαίωμα, ενώ θα γίνεται και ένας προσδιορισμός της εύλογης αξίας σε κάθε οικονομική χρήση.

Από την ανάλυση του τιμήματος των 65 εκατ. στερλινών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η αξία για το σήμα Cosmos υπολογίζεται σε 9,1 εκατ. στερλίνες και του σήματος Sneaker 10 (το premium σήμα της αλυσίδας) σε 4,2 εκατ. στερλίνες. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα 39,5 εκατ. στερλίνες από τα 65 εκατ. στερλίνες αφορούν το τίμημα που σχετίζεται με τη φήμη της εταιρείας και τις μελλοντικές επιδόσεις της.

Το τίμημα της εξαγοράς –που έγινε τον Οκτώβριο 2021– περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία.

Η συμμετοχή της Cosmos Sport στα αποτελέσματα της JD Sports για την προηγούμενη οικονομική χρήση του βρετανικού ομίλου (1/2/2021 – 31/1/2022) ήταν πωλήσεις 29 εκατ. στερλίνες και κέρδη προ φόρων 0,9 εκατ. στερλίνες.

Χθες, εξάλλου, εγκαινιάστηκε στο εμπορικό κέντρο Smart Park το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα με το σήμα JD Sports, κατάστημα το οποίο αναπτύχθηκε με την ομάδα της Cosmos Sport. Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένονται στην Αττική άλλα δύο καταστήματα με το σήμα JD Sports, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 σχεδιάζεται η λειτουργία καταστήματος στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της JD Sports για το εξάμηνο Φεβρουαρίου – Ιουλίου, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 4,418 δισ. στερλίνες από 3,88 δισ. στερλίνες πέρυσι, αλλά τα κέρδη προ φόρων σε 332,9 εκατ. στερλίνες από 396,8 εκατ. στερλίνες πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT