Νέες εκδόσεις χρέους 7 δισ. ευρώ το 2023 αναμένει η Citigroup

Νέες εκδόσεις χρέους 7 δισ. ευρώ το 2023 αναμένει η Citigroup

Στα 7 δισ. ευρώ εκτιμά η Citigroup ότι θα κινηθούν οι εκδόσεις ελληνικών ομολόγων το 2023, με την Ελλάδα να συνεχίζει να λαμβάνει σημαντική στήριξη από τις ευέλικτες επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν υπό το έκτακτο πρόγραμμα PEPP.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 7 δισ. ευρώ εκτιμά η Citigroup ότι θα κινηθούν οι εκδόσεις ελληνικών ομολόγων το 2023, με την Ελλάδα να συνεχίζει να λαμβάνει σημαντική στήριξη από τις ευέλικτες επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν υπό το έκτακτο πρόγραμμα PEPP.

Σημειώνεται πως ο στόχος για τις δανειακές ανάγκες του 2022 είχε τεθεί αρχικά στα 12 δισ. ευρώ από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ωστόσο έχει «σιωπηρά» μειωθεί στα 10 δισ. ευρώ και μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά, ενώ από τις αρχές του έτους έχουν αντληθεί από τις αγορές συνολικά 6,9 δισ. ευρώ.

Η Citi εκτιμά πως οι ακαθάριστες εκδόσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη θα αγγίξουν το 1,162 τρισ. ευρώ, αυξημένες κατά 77 δισ. ευρώ από το 1,085 τρισ. ευρώ του 2022, ενώ οι καθαρές ταμειακές απαιτήσεις είναι πιθανό να αυξηθούν σε 240 δισ. ευρώ και στο υψηλότερο επίπεδο από τη «γέννηση» του ευρώ και από 69 δισ. ευρώ το 2022. Η αμερικανική τράπεζα βασίζει τις προβλέψεις της στο ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε μείωση του ισολογισμού της (σε QT) με μείωση των θέσεών της στα ομόλογα που αγόρασε υπό το «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων APP και ότι θα συνεχιστούν οι ευέλικτες επανεπενδύσεις του PEPP.

Η στήριξη με επανεπενδύσεις ομολόγων που λήγουν από την ΕΚΤ περιορίζει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας.

Εάν ωστόσο η κεντρική τράπεζα αλλάξει την πολιτική της και προχωρήσει με την ποσοτική σύσφιγξη, οι ταμειακές απαιτήσεις των χωρών της Ευρωζώνης μπορεί να διπλασιαστούν το 2023. Συγκεκριμένα, το QT θα μπορούσε να προσθέσει έως και 220 δισ. ευρώ στις καθαρές ταμειακές απαιτήσεις της Ευρωζώνης και 88 δισ. ευρώ σε αυτές της περιφέρειας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυτό θα ήταν πιο επιζήμιο για τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα, καθώς οι ταμειακές τους απαιτήσεις θα έφταναν το 2,7% και το 2% του ΑΕΠ, αντιστοίχως.

Η Ελλάδα είναι «προφυλαγμένη» σε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα APP της ΕΚΤ λόγω του ότι δεν κατέχει επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με τη Citi, η ευελιξία επανεπενδύσεων του PEPP θα «ελαφρύνει» κατά 2 δισ. ευρώ τις καθαρές ταμειακές απαιτήσεις της Ελλάδας, ενώ οι καθαρές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα διαμορφωθούν στα 3 δισ. ευρώ το 2023.

Οι ευέλικτες επανεπενδύσεις του PEPP υπήρξαν σημαντική στήριξη για την περιφέρεια από την εφαρμογή τους τον Ιούλιο, που η ΕΚΤ «έριξε» στην περιοχή 17,3 δισ. ευρώ από τις λήξεις γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών ομολόγων. Στη συνέχεια αναμένεται ότι οι λήξεις ομολόγων έξι εκδοτών –Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία, Γαλλία και Βέλγιο– θα κατευθυνθούν και πάλι προς τον Νότο – Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή