Χρηματιστήριο: Περιορίστηκαν οι απώλειες προς το τέλος της συνεδρίασης

Χρηματιστήριο: Περιορίστηκαν οι απώλειες προς το τέλος της συνεδρίασης

Νέα επικράτηση των πωλητών σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και ο τζίρος δεν παρουσίασε σημαντική διαφοροποίηση και διατηρήθηκε σε υποτονικά επίπεδα.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα επικράτηση των πωλητών σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και ο τζίρος δεν παρουσίασε σημαντική διαφοροποίηση και διατηρήθηκε σε υποτονικά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης έκανε μια προσπάθεια στο άνοιγμα της συνεδρίασης να κινηθεί υψηλότερα και να επανακτήσει τις 800 μονάδες, ωστόσο οι πιέσεις κυρίως σε τίτλους από τον κατασκευαστικό και ενεργειακό κλάδο δεν τον άφησαν να προσεγγίσει τα κρίσιμα επίπεδα. Οι αγοραστές, πάντως, επανήλθαν λίγο πριν από το «καμπανάκι» της λήξης, περιορίζοντας κάπως τις απώλειες χάρη στις στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips.

Η έλλειψη αγοραστών είναι ενδεχομένως αυτό που οδηγεί τις αποτιμήσεις χαμηλότερα, σημειώνει η Depolas Investment Services, ωστόσο δεν προχωράει σε ουσιαστική πτωτική αναθεώρηση των ορίων που έχει θέσει για τον Γενικό Δείκτη, τα οποία τοποθετούνται μεταξύ των 840-770 μονάδων για το επόμενο διάστημα. Πολλές αποτιμήσεις δεικτοβαρών εισηγμένων εμφανίζουν σταδιακά ελκυστικές αποτιμήσεις, υπό προϋποθέσεις πάντως, που πιθανότατα να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,67% και έκλεισε στις 792,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,08 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,63% στις 1.904,20 μονάδες, ενώ με πτώση 0,96% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.276,09 μονάδες.

O όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,08 εκατ. ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες 4,21% κατέγραψε η Motor Oil και ακολούθησαν με πτώση άνω του 3% οι Quest και Ελλάκτωρ, ενώ πτώση άνω του 2% κατέγραψαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ στο +2,52% και ακολούθησαν με κέρδη άνω το 1% οι Coca-Cola, Βιοχάλκο και Aegean.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,08% στις 524,76 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υπεραποδίδει κα να σημειώνει άνοδο 1,42% και την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +0,13%, ενώ απώλειες 0,53% κατέγραψε η Eurobank και στο -0,35% έκλεισε η Alpha Bank.

Η αύξηση του κόστους χρήματος, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, έχει δημιουργήσει ένα άκρως αρνητικό μείγμα παραγόντων που λειτουργεί ανασταλτικά στην επενδυτική δραστηριότητα, όπως επισημαίνει η Beta Securities.

Οπως παρατηρεί ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, με τις απώλειες για τις διεθνείς αγορές να είναι έως τώρα οι μεγαλύτερες από το 2008.

Ο S&P 500 χάνει το 23% της αξίας του, ενώ αν δούμε τα στατιστικά για τον δείκτη τα τελευταία 20 χρόνια μόνο δύο χρονιές κατέγραφε απώλειες, το 2008 και το 2018. Αν δούμε τα στατιστικά από το 1980, επίσης δεν είχε πάνω από μία χρονιά συνεχόμενη απώλειες, με εξαίρεση πάντα το 2000-2003. Από την άλλη, το 2019-2021 η κίνησή του ήταν εκθετική, κάτι που δικαιολογεί το μέγεθος της πτώσης του 2022. Σε αντίθεση με τον S&P 500, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. βρίσκεται σε 10ετή συσσώρευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή