Η άνοιξη του ελληνικού «Χόλιγουντ»

Η άνοιξη του ελληνικού «Χόλιγουντ»

Επενδύσεις 207 εκατ. το 2021 δημιούργησαν περισσότερες από 21.800 θέσεις εργασίας – 273 έργα επιδοτήθηκαν στην 4ετία

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόδειξη του πολλαπλασιασμού του αριθμού των ελληνικών και ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών, σειρών και ταινιών, που γυρίζονται στην Ελλάδα αποτελεί και η έλλειψη προσωπικού. Η οπτικοακουστική βιομηχανία ανήκει ενδεχομένως, μαζί με τον τουρισμό και τις κατασκευές, στους τομείς όπου η ζήτηση για απασχόληση σε σχέση με την προσφορά εργασίας είναι δυσανάλογα υψηλή. Oπως εξάλλου ανέφερε πρόσφατα, σε εκδήλωση για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, ο παραγωγός της Central Athens Productions Ανδρέας Τσιλιφώνης, οι εταιρείες παραγωγής αδυνατούν να βρουν προσωπικό σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες.

Τη μεγάλη άνθηση της παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου, λόγω και των επενδυτικών κινήτρων (cash rebate), που αντιστοιχούν σε επιχορήγηση του 40% των επιλέξιμων δαπανών, από 35% και 25% στο πρόσφατο παρελθόν, μαρτυρούν οι αριθμοί. Μόνο πέρυσι, όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) για το 2021, υποβλήθηκαν για έγκριση 96 αιτήσεις (οπτικοακουστικών) έργων για ένταξη στο cash rebate.

Η άνοιξη του ελληνικού «Χόλιγουντ»-1

Συνολικά, από το 2018 έχουν ενταχθεί ή βρίσκονται προς υπαγωγή στο cash rebate 273 επενδυτικά σχέδια, από τα οποία 158 αφορούν εγχώριες παραγωγές και 115 διεθνείς, δηλαδή διασυνοριακές συμπαραγωγές μεταξύ ελληνικών εταιρειών παραγωγής και παροχής υπηρεσιών και εταιρειών παραγωγής από την Ευρώπη, την Ασία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Η λίστα των παραγωγών που επιδοτήθηκαν το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνει την αμερικανική ταινία «Bricklayer» (5,2 εκατ. από 13 εκατ. ευρώ επιλέξιμων δαπανών), την τηλεοπτική σειρά «Η γέφυρα» (615.000 ευρώ από 1,5 εκατ.) και την ταινία «Ενα καλοκαίρι στην Κρήτη» (460.000 ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ).

Δρομολογούνται δύο επενδυτικά σχέδια για κινηματογραφικά στούντιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η δραστηριότητα αυτή για το ΕΚΟΜΕ, που αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συνοδεύτηκε κατά το 2021 με έξοδα 7,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία η μερίδα του λέοντος (4,7 εκατ. ευρώ) σχετίζεται με την υλοποίηση των προγραμμάτων cash rebate. Πέρυσι ο προϋπολογισμός του ΕΚΟΜΕ –έχει εγκριθεί με ΚΥΑ το 2020– υπήρξε αρνητικός και κατ’ επέκταση το δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπήρξε αρνητικό και ανήλθε σε 235.300 ευρώ. Το ΕΚΟΜΕ, όπως αναφέρει η οικονομική έκθεση του 2021, πάσχει από υποστελέχωση, απασχολώντας 55 εργαζομένους.

Ωστόσο, καμία από τις 71 οργανικές θέσεις δεν καλύπτεται, επειδή το σύνολο των υπαλλήλων του είναι «αποσπασμένοι από άλλους φορείς του Δημοσίου κατά παρέκκλιση των κείμενων διαδικασιών, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν το δικαίωμα της άρσης της απόσπασής τους προτού λήξει η θητεία τους στον φορέα».

Ενα ακόμη από τα επιχειρησιακά ζητήματα που καλείται να επιλύσει το ΕΚΟΜΕ περιλαμβάνει τη μετεγκατάστασή του σε κατάλληλο κτίριο, με στόχο να καταστεί δυνατή και η δημιουργία του Εθνικού Αποθετηρίου Οπτικοακουστικών Αρχείων. Ετσι, η εταιρεία πρόκειται να μετεγκατασταθεί σε κτίριο στην οδό Βουλής 8-10 που ανήκει στον ΕΦΚΑ, αλλά χρήζει ανακαίνισης, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί το εγχείρημα, επειδή θα πρέπει να εντοπιστούν και να μεταβιβαστούν στο ΕΚΟΜΕ οι απαραίτητοι χρηματικοί πόροι από το εποπτεύον υπουργείο.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό οικοσύστημα της οπτικοακουστικής παραγωγής ενισχύεται, με το επόμενο γεγονός-σηματωρό να αποτελεί η δημιουργία κινηματογραφικού στούντιο στην Ελλάδα. Η εταιρεία, με έδρα τη Βουλγαρία, Nu Boyana Studios, που ελέγχει η αμερικανική Nu Image-Millennium Films, δρομολογεί την ανάπτυξη σε έκταση περίπου 30 στρεμμάτων στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης έξι σύγχρονων πλατό, τμημάτων παραγωγής και του συνόλου των απαιτούμενων υποδομών για την υλοποίηση μιας κινηματογραφικής παραγωγής. Πρόκειται για επένδυση 50 εκατ. ευρώ η οποία επιδιώκεται να ενταχθεί στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας, όπως προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος. Υπερσύγχρονα κινηματογραφικά στούντιο επιδιώκει να δημιουργήσει και το αραβικών συμφερόντων MBC Group, που απέκτησε τον περασμένο Μάρτιο το 30% του ομίλου Antenna μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 225 εκατ. ευρώ.

Με στόχο όμως να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην οπτικοακουστική παραγωγή, παράγοντες του χώρου ζητούν η χρονική ισχύς του προγράμματος cash rebate να επεκταθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε χρόνων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή