Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Στις 798,41 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, σημειώνοντας άνοδο 0,72%

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή των αγοραστών σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη συναλλακτική υποτονικότητα ωστόσο να συνεχίζεται και να προβληματίζει τους αναλυτές για την ισχύ και τη διατηρησιμότητα της ανόδου. Αν και ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να επανακτήσει τις 800 μονάδες, δεν μπόρεσε τελικά να τις κρατήσει. Πάντως, το βελτιωμένο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές πρόσφερε στήριξη στην εγχώρια αγορά, τη στιγμή που η πλειονότητα των blue chips σημείωσε σημαντικά κέρδη, παρά τις προειδοποιήσεις διεθνών οίκων, όπως η Goldman Sachs και η BlackRock, για περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές λόγω της έλευσης της ύφεσης, η οποία και δεν έχει αποτιμηθεί.

«Οι αυξημένες διακυμάνσεις για το επόμενο διάστημα αποτελούν πρόβλημα αλλά και ευκαιρία», τονίζει η Depolas Investment Services, προσθέτοντας ότι η ίδια εξετάζει την ενίσχυση των θέσεών της στο Χ.Α., αλλά δεδομένου του κλίματος, αυτό θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και πάντα κατά περίπτωση τίτλου. Οπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, οι πιθανές ανοδικές αντιδράσεις, κατά την εκτίμησή της, είναι δύσκολο να εδραιώσουν μια ανοδική τάση στην παρούσα φάση, ενώ υπενθυμίζει ότι το κάτω εύρος των εκτιμώμενων τιμών για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται στην περιοχή των 770 μονάδων.

Πιο αναλυτικά στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,72% στις 798,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,4 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 1.919,11 μονάδες, ενώ στο -0,28% και στις 1.272,46 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

O όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,4 εκατ. ευρώ, με το βελτιωμένο κλίμα στην Ευρώπη να ενισχύει τον τζίρο.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κέρδη 5,57% και ακολούθησε η «Σαράντης» στο +3,45%, ενώ κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι Lamda Development και Motor Oil. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean και ΟΤΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,95% στις 529,74 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει άνοδο 2,05%, τη Eurobank να κλείνει στο +1,15% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,18%, ενώ αμετάβλητη σε 0,8470 ευρώ έκλεισε η Alpha Bank.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν πειστεί ότι η διακράτηση μετρητών και ιδιαίτερα δολαρίων συνιστά την ενδεδειγμένη επιλογή ως επενδυτικό καταφύγιο, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Με τα δεδομένα αυτά, επισημαίνει, η ανθεκτικότητα του ελληνικού Χρηματιστηρίου διαρκώς εξασθενεί συμπληρώνοντας ήδη πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, με τον Γενικό Δείκτη να φλερτάρει με τη χαμηλή επίδοση του έτους (779,20 μονάδες στις 6 Ιουλίου), αλλά τα αντανακλαστικά των αγοραστών να κινητοποιούνται επαναφέροντάς τον στην περιοχή των 800 μονάδων. Εξίσου σημαντικό, όπως επισημαίνει ο αναλυτής, είναι ότι στο τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνονται τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών που εκτιμάται πως θα καταγράψουν συνολικά ιστορικά υψηλές επιδόσεις.

«Χωρίς αμφιβολία, οι “μαύροι κύκνοι” του εξωτερικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης και της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στερούν από το ελληνικό Χρηματιστήριο την ευκαιρία να διαγράψει μια θετική πορεία στη θέση των διψήφιων φετινών απωλειών του Γενικού Δείκτη που ήδη καταγράφονται», καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή