Χρηματιστήριο: Υποχώρησε 7,41% τον Σεπτέμβριο

Χρηματιστήριο: Υποχώρησε 7,41% τον Σεπτέμβριο

Κέρδη 0,56% κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα για τον Γ.Δ.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπια ανοδική αντίδραση με αυξημένο τζίρο σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του πολύ δύσκολου μήνα, ο οποίος είδε τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει «βουτιά» άνω του 7%. Οι αγοραστές δήλωσαν παρόντες την Παρασκευή, αλλά προχώρησαν σε περιορισμένες κινήσεις, τη στιγμή που οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη συνεχίζουν να κυριαρχούν στις στρατηγικές των χαρτοφυλακίων.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη συνεχίζουν να κυριαρχούν στις στρατηγικές των χαρτοφυλακίων.

Η μέχρι τώρα καταγεγραμμένη πτώση στην Ευρώπη έχει σίγουρα προεξοφλήσει μερικώς ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά δεν υπάρχει ορατότητα για τη διάρκεια αυτής ή τον βαθμό επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση αύξησης των επιτοκίων, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services. «Η στρατηγική τού αξιολογώντας και κάνοντας παραμένει εν ισχύ, μια και οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα επισφαλείς. Ωστόσο, εμπιστευόμαστε τα θεμελιώδη μεγέθη και τα δοκιμασμένα επιχειρηματικά μοντέλα», όπως προσθέτει. Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,56% και έκλεισε στις 792,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,69 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 1.904,45 μονάδες, με άνοδο 0,17% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.251,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,33% στις 510,80 μονάδες. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 7,41%, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε «βουτιά» 8,13%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η πορεία του Χ.Α. θα παραμείνει προσδεμένη στην τάση των ξένων αγορών, αναζητώντας κάποιο «σήμα», όπως η λήξη του πολέμου ή η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, για να μπορέσει να δώσει αποφασιστική ανοδική αντίδραση. Αίσθηση προκάλεσε η νέα πρόβλεψη της Goldman Sachs για το επίπεδο που θα κινηθεί ο Γενικός Δείκτης σε ορίζοντα 12 μηνών, καθώς το τοποθετεί στις 900 μονάδες μόλις, ενώ νωρίτερα είχε προβλέψει πως η ελληνική αγορά θα εκτοξευθεί έως τις αρχές του 2023 στις 1.175 μονάδες. Η αμερικανική τράπεζα τηρεί επιφυλακτική στάση, όπως τονίζει, για τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, στις οποίες ανήκει το Χ.Α., λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων και του κινδύνου ύφεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή