Η ΕΚΤ ακροβατεί μεταξύ ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού

Η ΕΚΤ ακροβατεί μεταξύ ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού

Η HSBC έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι το ευρώ θα πρέπει να διαπραγματεύεται κάτω από την ισοτιμία για κάποιο χρονικό διάστημα, με το 0,95 να είναι το βασικό της σενάριο για τους επόμενους μήνες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η HSBC έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι το ευρώ θα πρέπει να διαπραγματεύεται κάτω από την ισοτιμία για κάποιο χρονικό διάστημα, με το 0,95 να είναι το βασικό της σενάριο για τους επόμενους μήνες. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Ντόμινικ Μπάνινγκ, επικεφαλής έρευνας της ευρωπαϊκής αγοράς συναλλάγματος στη βρετανική τράπεζα, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη επιβραδύνεται πολύ επιθετικά, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Αυτό φέρνει την ΕΚΤ σε πολύ δύσκολη θέση όσον αφορά τη διαχείριση και την εξισορρόπηση των κινδύνων για την οικονομία. «Τελικά πιστεύουμε ότι αυτό θα δυσκολέψει την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια τόσο επιθετικά όσο η αγορά τιμολογεί αυτή τη στιγμή και κινδυνεύει να προκαλέσει μια ακόμη βαθύτερη ύφεση που θα μπορούσε να είναι επιζήμια για το ευρώ. Ετσι, η ΕΚΤ και ως εκ τούτου το ευρώ έχουν παγιδευτεί μεταξύ σφύρας και άκμονος», τονίζει ο αναλυτής.

Υπάρχουν σαφώς πολλοί λόγοι για τους οποίους η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου διαπραγματεύεται κάτω από το «1», επισημαίνει στην «Κ» η Εσθερ Ρέιχελτ, στρατηγική αναλύτρια της αγοράς συναλλάγματος στην Commerzbank. Η αποφασιστική νομισματική σύσφιγξη της Fed είναι ένας υποστηρικτικός παράγοντας για το δολάριο. «Παράλληλα, η αγορά εξακολουθεί να θεωρεί ότι η ΕΚΤ είναι μάλλον επιφυλακτική στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και φαίνεται να αναμένει ότι θα είναι απρόθυμη να συνεχίσει με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων εάν η οικονομία αρχίσει να επιβραδύνεται υπερβολικά», προσθέτει. Η γερμανική τράπεζα αναμένει έτσι ότι η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται στα τρέχοντα πιεσμένα επίπεδα κάτω από την ισοτιμία για αρκετό χρονικό διάστημα. Το κλίμα πιθανότατα θα αλλάξει μόνο όταν τελειώσει ο χειμώνας και οι κίνδυνοι από την ενεργειακή κρίση υποχωρήσουν σιγά σιγά και καθώς η Fed θα τερματίσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων. «Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε κάποιο περιθώριο ανάκαμψης του ευρώ, καθώς το χάσμα στις οικονομικές επιδόσεις και τη νομισματική πολιτική μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ μειώνεται».

Το αρνητικό κλίμα πιθανότατα θα αλλάξει μόνο όταν τελειώσει ο χειμώνας και οι κίνδυνοι από την ενεργειακή κρίση υποχωρήσουν.

Η ING είναι η πιο απαισιόδοξη από όλους τους οίκους, καθώς «βλέπει» το ευρώ στο 0,87 έναντι του δολαρίου στο δ΄ τρίμηνο του 2022. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο επικεφαλής οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας, Κάρστεν Μπρζέσκι, ο κύριος λόγος για το αδύναμο ευρώ είναι ότι οι ΗΠΑ θα βιώσουν το πολύ μία κυκλική επιβράδυνση, ενώ η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μια περίοδο διαρθρωτικής αδυναμίας λόγω του πολέμου και της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης. Αυτό ήταν πάντα ξεκάθαρο από την αρχή του πολέμου και μετά, απλά οι αγορές συναλλάγματος χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να το καταλάβουν.

Δύο λόγους εντοπίζει η Danske Bank οι οποίοι εξηγούν την αδυναμία του ευρώ. Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της τράπεζας, Λαρς Σπάρες Μέρκλιν, ο κυριότερος είναι οι όροι εμπορίου. «Οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει την τελευταία δεκαετία και είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς εμπορευμάτων στον κόσμο. Ομως η Ευρώπη δεν έχει αλλάξει και παραμένει ένας μεγάλος εισαγωγέας εμπορευμάτων», σημειώνει μιλώντας στην «Κ». Δεύτερον, το ευρέως ισχυρότερο δολάριο και οι αυξανόμενες αποδόσεις ομολόγων διεθνώς οδηγούν σε επιβράδυνση της οικονομίας και οι επενδυτές είναι πολύ λιγότερο διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκο. Η Ευρώπη και το ευρώ είναι αρκετά κυκλικά «assets» και έτσι η ανατροπή στο μακροοικονομικό περιβάλλον έχει χτυπήσει πολύ σκληρά το ενιαίο νόμισμα. Ο κ. Μέρκλιν προς το παρόν προβλέπει ότι η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου θα φτάσει το 0,93 μέχρι το τέλος του 2023. Εάν βελτιωθεί η κατάσταση στο ενεργειακό μέτωπο και εάν λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο, η αγορά θα ωθήσει το ευρώ απότομα υψηλότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή