«Δελτίο» και παύση εξαγωγών αερίου, στο έκτακτο σχέδιο του ΔΕΣΦΑ

«Δελτίο» και παύση εξαγωγών αερίου, στο έκτακτο σχέδιο του ΔΕΣΦΑ

Σε διαβούλευση τα μέτρα, πότε ενεργοποιείται ο συναγερμός επιπέδου 3

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δελτίο» ή και πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας σε μεγάλες βιομηχανίες, παύση των εξαγωγών, αλλά και «δελτίο» εάν απαιτηθεί ακόμη και στους προστατευόμενους καταναλωτές (νοικοκυριά, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.) φυσικού αερίου περιλαμβάνει το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που έχει καταρτίσει ο ΔΕΣΦΑ και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής στην τροφοδοσία φυσικού αερίου ή και υψηλής ζήτησης. Σύμφωνα με το σχέδιο, που είναι συμπληρωματικό του σχεδίου προληπτικής δράσης που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ, «η επιβεβλημένη διακοπή/περιορισμός παροχής φυσικού αερίου σε καταναλωτές αποτελεί το βασικό μέτρο για τη διαχείριση της κατάστασης συναγερμού 3, με στόχο να διασφαλισθεί η αξιόπιστη και ασφαλής λειτουργία του ΕΣΦΑ, η τροφοδοσία της εναπομένουσας ζήτησης και ιδίως των προστατευόμενων καταναλωτών και ο περιορισμός των επιπτώσεων στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Κατά προτεραιότητα θα πρέπει να περιορίσουν ή και να διακόψουν πλήρως τα φορτία τους οι μεγάλες βιομηχανίες που έχουν συμβάσεις με τον ΔΕΣΦΑ (διακόψιμοι πελάτες). Αμέσως μετά σειρά έχουν οι εξαγωγές, οι οποίες θα περιορίζονται ή και θα μηδενίζονται ανάλογα με την αξιολόγηση της κατάστασης σε ημερήσια βάση. Ακολούθως, φορτία θα περικοπούν από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που δεν θεωρούνται κρίσιμες για τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος και στη συνέχεια βιομηχανικά φορτία. Με εξαίρεση αυτές που θα ενταχθούν στον κατάλογο των «σημαντικών βιομηχανιών» που θα εγκρίνει η ΡΑΕ και στον οποίο έχουν υποβάλει ήδη αίτημα 50 επιχειρήσεις, φορτία θα περικοπούν σε μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 100 GWh που χρησιμοποιούν το αέριο για παραγωγή ατμού και συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού ή κλιβάνους, μικρές και εμπορικές επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στους προστατευόμενους καταναλωτές και, τέλος, προστατευόμενοι καταναλωτές, των οποίων η διακοπή κρίνεται αναγκαία για να διασφαλιστεί η λειτουργία του εθνικού συστήματος μεταφοράς και των δικτύων διανομής.

Στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών εντάσσονται οικιακοί καταναλωτές, νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια και πρατήρια εφοδια-σμού, ορισμένα κτίρια του Δημοσίου, όπως η Βουλή, η Προεδρία της Δημοκρατίας, δήμοι και ανεξάρτητες αρχές, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσια κατανάλωση μικρότερη από 10.000 MWh και οι εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης.

To σύστημα φυσικού αερίου, σύμφωνα με το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, τίθεται σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 3 σε περίπτωση εξαιρετικά υψηλής ζήτησης φυσικού αερίου, σοβαρής διαταραχής του εφοδιασμού και σε περίπτωση που τα μέτρα αγοράς δεν είναι επαρκή για την κάλυψη της εναπομείνουσας ζήτησης.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι έχουν ληφθεί ήδη σημαντικά μέτρα θωράκισης του συστήματος απέναντι σε μια σοβαρή κρίση εφοδιασμού, όπως η προσθήκη νέου FSU στη Ρεβυθούσα και η εγκατάσταση αποθεμάτων ασφαλείας στη Ρεβυθούσα και, κυρίως, η πρόσφατη συμφωνία ΔΕΠΑ – Total για την προμήθεια LNG που μπορεί να υποκαταστήσει σχεδόν το 100% το ρωσικό αέριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή