Χρηματιστήριο: Με κέρδη 1,42% o Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 800 μονάδες

Χρηματιστήριο: Με κέρδη 1,42% o Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 800 μονάδες

Στηρίξεις από την πλειονότητα των blue chips, χαμηλά κινήθηκε ο τζίρος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικά κέρδη ξεκίνησε τον Οκτώβριο και το τελευταίο τρίμηνο του έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η κυριαρχία των αγοραστών λίγο πριν από τα μέσα της συνεδρίασης και έως τη λήξη και το θετικό κλίμα στη Wall Street ώθησαν τον Γενικό Δείκτη να «σπάσει» τις 800 μονάδες, αν και ο τζίρος κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το Χ.Α. υπεραπέδωσε έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών, δείχνοντας και πάλι ανθεκτικότητα – χάρη και στις στηρίξεις από την πλειονότητα των blue chips.

Οπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών σε πολλές περιπτώσεις περνούν σε ελκυστική περιοχή, αλλά η έλλειψη θετικών καταλυτών ενδεχομένως να καθυστερήσει να ανταμείψει τους αγοραστές.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,42% στις 804,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,12 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 779 και 771 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 799 και 823 μονάδες.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,58% στις 1.934,47 μονάδες, ενώ στο +0,12% και στις 1.253 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το Χ.Α. υπεραπέδωσε έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών, δείχνοντας και πάλι ανθεκτικότητα.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΟΛΠ στο +5,48% και ακολούθησαν η Mytilineos στο +4,36%, η ΔΕΗ στο 3,27% και ο ΟΤΕ στο +3,23%, ενώ με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν οι Titan, ΕΛΠΕ και Motor Oil.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,79% στις 514,83 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει άνοδο 2,98% και την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο +0,29%, ενώ αμετάβλητη στο 0,8560 ευρώ έκλεισε η Eurobank και με απώλειες 0,20% η Εθνική Τράπεζα. Το φετινό εννεάμηνο, για το σύνολο των χρηματιστηρίων, ήταν από τα χειρότερα των τελευταίων πολλών ετών, με τον «δείκτη των δεικτών», S&P 500 να χάνει το 25% της αξίας του, τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 11%, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές «κάτι» βλέπουν στην οικονομία της Ελλάδας, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Το κύριο μέλημα είναι να συντηρηθεί το καλό μομέντουμ στην οικονομία και το Χ.Α. θα βρει τον χρόνο που θα δείξει και πάλι τις αξίες του, συμπληρώνει ο αναλυτής.

Πλέον μπαίνουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, χωρίς να έχουμε κάποια παράθυρα για θετικά νέα. Μένει να δούμε αν τα ξένα χρηματιστήρια κάνουν μια προσπάθεια καλλωπισμού των τιμών ή θα θελήσουν να ξεκινήσουν από τα χαμηλά έτους το 2023. «Είμαστε σε μια χρονιά που η ελληνική οικονομία πιάνει ρεκόρ ανάπτυξης πολλών 10ετιών (εξαιρούμε το 2021 λόγω COVID) και παρ’ όλα αυτά συζητάμε αν η αγορά καταρρεύσει και πόσο ακόμη θα χάσει. Τι πιο οξύμωρο από αυτό», σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης. Πάντως, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού, είναι δεδομένο ότι οι επενδυτές θα ιχνηλατήσουν διεξόδους για αποδόσεις είτε σε μετοχές με μερισματικές αποδόσεις είτε στην αγορά ομολόγων. Αν η ανάπτυξη και παράλληλα τα αποτελέσματα των εταιρειών βαίνουν ανοδικά, τότε τα πράγματα στο Χ.Α. θα είναι ακόμη καλύτερα, καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή