Υποχώρηση αποδόσεων στην αγορά ομολόγων

Υποχώρηση αποδόσεων στην αγορά ομολόγων

Λόγω εκτιμήσεων της αγοράς για λιγότερο επιθετική στάση από την ΕKT — Μειώθηκε 4% το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό ράλι κατέγραψαν τα ομόλογα της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών τίτλων, με τα κόστη δανεισμού, τα οποία έχουν πιεστεί το τελευταίο διάστημα, να σημειώνουν «βουτιά» λόγω των εκτιμήσεων της αγοράς για λιγότερο επιθετική στάση από την ΕKT.

Το νέο ρεκόρ που σημείωσε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, στο 10%, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες γύρω από την πορεία της οικονομίας, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει τελικά να προχωρήσει σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι αρχικά αναμενόταν, έπειτα και από τη σημαντική άνοδο που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να δικαιολογεί ακόμη τη χρήση του νέου εργαλείου TPI.

Η μικρότερη αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας χθες, κατά 25 μ.β., πρόσθεσε σε αυτές τις προσδοκίες, καθώς αποτελεί την πρώτη διεθνώς που θεωρείται ότι πραγματοποίησε μια «στροφή» προς ηπιότερη σύσφιγξη και εκτιμάται ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 4,56% καταγράφοντας πτώση 4%, όταν πριν από μία εβδομάδα είχε ξεπεράσει το 5% –τα υψηλότερα επίπεδα από το 2017–, ωστόσο το spread έχει «ανοίξει» –λόγω της μεγαλύτερης πτώσης στις γερμανικές αποδόσεις– και ξεπερνά τις 270 μ.β., ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2020. Στο 4,15% με πτώση 2% κινήθηκε η απόδοση του 10ετούς ιταλικού, με το spread να διαμορφώνεται στις 229 μ.β., ενώ στο 1,86% διαμορφώθηκε η απόδοση στο 10ετές γερμανικό ομόλογο, έχοντας καταγράψει βουτιά της τάξεως του 17% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Πάντως, το κλίμα στην αγορά αναμένεται να παραμείνει δύσκολο και ασταθές, με τους αναλυτές να δηλώνουν ότι το ράλι στα ομόλογα δεν είναι διατηρήσιμο. Αλλωστε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό σημείωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια «χωρίς δισταγμό, έως το τέλος του έτους» σε ουδέτερο επίπεδο, που κατά τη γνώμη του είναι «χαμηλότερα ή κοντά στο 2%».

Αυτό το περιβάλλον «επιβάλλει» συγκράτηση όσον αφορά την προσφορά ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο.

Από τις αρχές του 2022 το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει 6,9 δισ. ευρώ από τις αγορές – έναντι αρχικού στόχου 12 δισ. ευρώ, ο οποίος και έχει σιωπηρά μειωθεί εδώ και μήνες λόγω της αναταραχής στα ομόλογα που έφερε η επιθετική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Στο υπόλοιπο του έτους ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει να παραμείνει μεν παρών στις αγορές, όχι όμως με κανονικές, «καθαρές» εκδόσεις χρέους –όσο τουλάχιστον διατηρούνται υψηλά οι αποδόσεις–, αλλά με μικρές κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας υφιστάμενων τίτλων.

Παράλληλα, «συγκρατημένη» θα είναι και το 2023 η δανειακή στρατηγική του ΟΔΔΗΧ, με την εκδοτική δραστηριότητα να κινείται στα ίδια επίπεδα με φέτος. Αυτό οφείλεται στο ότι οι συνθήκες στην αγορά απαιτούν προσεκτική προσέγγιση, καθώς και στις σχετικά περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου το επόμενο έτος λόγω των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων και των αναμενόμενων αυξημένων επιπλέον εκταμιεύσεων από την Ε.Ε.

Παράλληλα, ο δείκτης χρέους αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω μείωση, στο 161,6% από 169,1% φέτος (και 193,3% του 2021), την οποία και στηρίζει η μεγέθυνση του ονομαστικού ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους το 2023 θα κινηθούν στα 5,6 δισ. ευρώ ή στο 2,5% του ΑΕΠ. Για το 2023, όπως είχε γράψει η «Κ», μετατέθηκε και η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της Ελλάδας, εάν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή