Η πολιτική της ΕΚΤ ευνοεί περισσότερο τις ελληνικές τράπεζες

Η πολιτική της ΕΚΤ ευνοεί περισσότερο τις ελληνικές τράπεζες

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι μεταξύ εκείνων που θα επωφεληθούν περισσότερο από την επιθετική πολιτική σύσφιγξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνει η Deutsche Bank.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι μεταξύ εκείνων που θα επωφεληθούν περισσότερο από την επιθετική πολιτική σύσφιγξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνει η Deutsche Bank. Οπως εξηγεί, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν μεταξύ των πιο «ευαίσθητων» τραπεζών στα επιτόκια στην Ευρώπη και έτσι τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια θα επιταχύνουν την ανάκαμψη των καθαρών επιτοκιακών εσόδων του κλάδου, με τη συνολική θετική επίδραση να είναι ισχυρότερη από τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν στα μεγέθη τους η χαμηλότερη αύξηση των δανείων και η ενδεχόμενη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και τα μηνύματα για περαιτέρω επερχόμενες αυξήσεις οδηγούν τις καμπύλες του Euribor προς τα πάνω, ακόμη και στις μικρότερες διάρκειες στις οποίες αναφέρονται τα περισσότερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου στην Ελλάδα. Η απορρόφηση των αυξανόμενων επιτοκίων είναι ταχύτερη στις ελληνικές τράπεζες από ό,τι στις περισσότερες χώρες της Νότιας Ευρώπης, με το μεγαλύτερο μέρος του αντικτύπου να αναμένεται να φανεί σε μερικά τρίμηνα, όπως σημειώνει η Deutsche Bank. Επιπλέον, oι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των διοικήσεων στο β΄ τρίμηνο δείχνουν ότι η ευαισθησία θα παραμείνει υψηλή, δεδομένου ότι περίπου 85%-90% των δανείων συνδέονται με κυμαινόμενα επιτόκια. Συνεπώς, όπως τονίζει, όποια και αν είναι τα τελικά επιτόκια, είναι σαφές ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων στην Ευρώπη, με σχεδόν 25% αύξηση στα κέρδη προ φόρων για μόνο 100 μονάδες βάσης υψηλότερα επιτόκια. Πάντως η Deutsche Bank εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα η αύξηση των δανείων, η οποία παραμένει ισχυρή, μπορεί να επηρεαστεί από την επιβράδυνση του ΑΕΠ λόγω της τρέχουσας κρίσης στην Ευρώπη αλλά και από τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στη ζήτηση για δάνεια.

Μία άνοδος των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης οδηγεί σε αύξηση των προ φόρων κερδών σχεδόν 25%, λέει η Deutsche Bank.

Οσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, είναι ανθεκτική μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, αλλά οι ανησυχίες ενδέχεται να αυξηθούν καθώς η αβεβαιότητα παραμένει σημαντική όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να την επηρεάσει καθώς και κατά πόσον ο πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του σχηματισμού νέων NPE.

Για την Deutsche Bank ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα επιτοκιακά έσοδα και η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι το κόστος χρηματοδότησης και κυρίως η επίτευξη των στόχων για την ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), η οποία μπορεί να γίνει προβληματική, όπως σημειώνει. Παρά το γεγονός ότι όλες οι τράπεζες έχουν επιτύχει τον στόχο του 2022, θα μπορούσε να είναι δύσκολο να επιτύχουν τον τελικό στόχο σταδιακής εφαρμογής μέχρι το τέλος του 2025 χωρίς σημαντικό αντίκτυπο στο συνολικό κόστος έκδοσης (ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς). Συνολικά, εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη ένα κενό περίπου 12,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2025. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η οργανική δημιουργία κεφαλαίων θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της διαδικασίας, οδηγώντας σε μια πιο διαχειρίσιμη ανάγκη έκδοσης 7 δισ. ευρώ περίπου κατά τα επόμενα τριάμισι χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή