Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης: Παρέμβαση για την ενίσχυσή του

Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης: Παρέμβαση για την ενίσχυσή του

Βάσει 11μήνου η ανάκτηση των υπερεσόδων – Φορολόγηση διυλιστηρίων και ΔΕΠΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια νέα παρέμβαση στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού για την ανάκτηση των υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τη φορολόγηση των διυλιστηρίων και της ΔΕΠΑ θα ενισχύσει η κυβέρνηση τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξη Τύπου χθες ανακοίνωσε τη φορολόγηση των υπερεσόδων που μπορεί να προκύψουν στη βάση 11μήνου στις εταιρείες προμήθειας ρεύματος από τον νέο τρόπο τιμολόγησης βάσει πρόβλεψης του χονδρεμπορικού κόστους του επόμενου μήνα που αντικατέστησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η παρέμβαση ουσιαστικά θα διορθώσει τον νέο μηχανισμό τιμολόγησης της κιλοβατώρας, αφού συμβαίνει οι προβλέψεις των παρόχων να αποκλίνουν από τις πραγματικές που διαμορφώνονται ένα μήνα μετά, προκαλώντας ζημίες και υπερέσοδα κατά περίπτωση.

Τον 11ο μήνα κάθε έτους, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, θα γίνεται έλεγχος από τη ΡΑΕ και όταν προκύπτουν υπερέσοδα θα φορολογούνται. Ο πρώτος μάλιστα έλεγχος για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2022, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο μοντέλο τιμολόγησης, θα γίνει τον Νοέμβριο. Τον ίδιο μήνα θα γίνει και καταλογισμός της έκτακτης εισφοράς που θα κληθούν να πληρώσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για το 9μηνο Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος 2022.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός το ενδεχόμενο και νέας παρέμβασης στον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά στο σκέλος της παραγωγής από φυσικό αέριο, όπου διαπιστώθηκε ότι τον τελευταίο μήνα τα έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης περιορίστηκαν στο 1 εκατ. ευρώ, λόγω των χαμηλών προσφορών από τους ηλεκτροπαραγωγούς και τη μετατροπή του συστήματος σε εισαγωγικό.

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά στις εταιρείες διύλισης και φυσικού αερίου που προβλέπει ο Κανονισμός της Κομισιόν με κατώτατο όριο για τα κράτη-μέλη το 33%, η οποία προκύπτει βάσει της υπέρβασης εσόδων σε ποσοστό 20% του μέσου όρου των φορολογητέων ετών της τετραετίας 2018-2021, ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα θα υιοθετήσει το ποσοστό 33% επιβάλλοντας φορολογία και για τα κέρδη του 2022. Η Κομισιόν αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών τη φορολόγηση κερδών του 2022 ή και του 2023. Η εισφορά θα επιβληθεί εκτός από τα δύο διυλιστήρια, Helleniq Energy και Motor Oil, και στη ΔΕΠΑ.

Διορθωτικές παρεμβάσεις προανήγγειλε ο υπουργός και στο ζήτημα της μετακίνησης καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο, χωρίς να αίρεται η ελεύθερη μετακίνηση, αλλά με όρους που να μπει «φρένο» στις μετακινήσεις πελατών με ανεξόφλητες οφειλές. Αντίστοιχα, το υπουργείο σε συνεργασία με τους παρόχους και τον ΔΕΔΔΗΕ εξετάζει τη θέσπιση ενός εύλογου χρονικού ορίου παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία, ώστε αυτή να σταματήσει να λειτουργεί ως καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά θέματα επάρκειας της χώρας σε αέριο και ηλεκτρική ενέργεια ενόψει του χειμώνα και διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης οι περικοπές ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές. Σε σχέση με τον λιγνίτη επισήμανε ότι ο στόχος για συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής στο επόμενο εξάμηνο στα επίπεδα του 17%-20% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει και εάν χρειαστεί θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις για την αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη από νέα ορυχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή