Κλυδωνίζεται ο ξενοδοχειακός κλάδος από το ενεργειακό κόστος, τον πληθωρισμό και την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Οπως ανέφερε, χθες, ο Αλέξανδρος Βασιλικός, επικεφαλής του ομίλου Airotel, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχίας και Εστίασης (HOTREC), που έχει μέλη 47 εθνικές οργανώσεις από 36 ευρωπαϊκά κράτη, η φιλοξενία και η εστίαση καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Πρόκειται για «τις πληθωριστικές πιέσεις, το ενεργειακό κόστος και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τις συνέπειες ενός συνεχιζόμενου καταστροφικού πολέμου μέσα στην ίδια την Ευρώπη», όπως ανέφερε. «Ταυτόχρονα, καλούμαστε να βάλουμε τις βάσεις για μια πράσινη φιλοξενία στα χρόνια που έρχονται, ώστε να συνεχιστεί με όρους βιωσιμότητας η προσφορά του κλάδου στην Ευρώπη και στους πολίτες της», πρόσθεσε ο κ. Βασιλικός.
«Η διαχείριση του ελλείμματος ενέργειας και η εύρεση του κατάλληλου σημείου ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης για αύξηση τιμών, της υιοθέτησης μέτρων περικοπής κόστους και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών αποτελούν το «κλειδί» σημείωσε, χθες, από τη Στοκχόλμη, όπου πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες της HOTREC η γενική γραμματέας Τουρισμού της Αυστρίας, Σουζάν Κράους Γουίνκλερ.
Με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους να συνιστά τη νέα μεγάλη κρίση που καλούνται να διαχειριστούν οι ξενοδόχοι, η HOTREC, με επιστολή της στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχει ζητήσει από το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη μείωση των τιμών ενέργειας. Κι αυτό προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης χιλιάδων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Το υψηλό ενεργειακό κόστος, ο πληθωρισμός και η έλλειψη προσωπικού πιέζουν τον κλάδο.
«Η φιλοξενία αποτελεί ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ευρωπαϊκή οικονομία, με 12 εκατομμύρια εργαζομένους σε πάνω από 2.000.000 επιχειρήσεις, το 90% των οποίων είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ. Οπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, η φιλοξενία είναι η ραχοκοκαλιά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη», σημείωσε χθες ο κ. Βασιλικός.
Σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, η ξενοδοχία και η εστίαση, ενόσω παραμένουν σε τροχιά ανάκαμψης από την πανδημία, βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλές τιμές τροφίμων, έλλειψη προσωπικού και ισχυρό πληθωρισμό, ενώ οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί από 200% έως 600%. «Οι πτωχεύσεις αποτελούν πραγματικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ κάποιες εταιρείες αξιολογούν προσεκτικά το επιχειρηματικό πλάνο τους, ώστε να αποφασίσουν εάν είναι δυνατόν να παραμείνουν βιώσιμες», αναφέρει η επιστολή της HOTREC.
Από την πλευρά του, ο ξενοδοχειακός όμιλος Λάμψα, που ελέγχει τα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρεταννία, King George, Athens Capital, το Sheraton στη Ρόδο, το Hyatt και το Excelsior στο Βελιγράδι, κάνει λόγο για αρνητικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην κερδοφορία. Οπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα του φετινού πρώτου εξαμήνου, κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, το κόστος ενέργειας αυξήθηκε κατά 159% ή 1 εκατ. ευρώ. Εναντι του 2019, το ενεργειακό κόστος για τη Λάμψα ενισχύθηκε κατά 89% ή 0,75 εκατ. ευρώ. «Σημαντικές ήταν και οι αυξήσεις των τιμών σε μια σειρά προϊόντων (τρόφιμα, ποτά, αναλώσιμα, υλικά) καθώς και των μεταφορικών εξόδων λόγω της υψηλής αύξησης της τιμής των καυσίμων. Τέλος, παρατηρείται αδυναμία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού και αύξηση των εξόδων μισθοδοσίας», σημειώνει ο ξενοδοχειακός όμιλος.