Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες 0,30% λόγω πιέσεων σε blue chips

Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες 0,30% λόγω πιέσεων σε blue chips

Ο Γενικός Δείκτης έχασε το θετικό πρόσημο λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και το Χρηματιστήριο Αθηνών υπεραπέδιδε έναντι των ευρωπαϊκών αγορών στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, καταγράφοντας κέρδη έναντι του αρνητικού κλίματος στο εξωτερικό, λίγο πριν από το καμπανάκι της λήξης έχασε το θετικό πρόσημο λόγω των πιέσεων σε επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους, επηρεαζόμενο και από το αρνητικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,30% και έκλεισε στις 816,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,43 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 1.965,53 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,56% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.267,61 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες 3,18% κατέγραψε ο ΟΠΑΠ και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% η Titan και η ΔΕΗ. Ανοδικά ξεχώρισε η «Ελλάκτωρ» στο 2,64%, ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι Coca-Cola και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 535,31 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +1,08%, την Πειραιώς στο +1,03% και την Alpha Bank στο +1%, ενώ απώλειες 0,61% κατέγραψε η Eurobank.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τις μετοχές.

Οπως σημειώνει η Depolas Investment Services, oι πιέσεις που δέχθηκαν οι αγορές μετά το ανοδικό ξέσπασμα στις αρχές της εβδομάδας, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα. Ετσι, δεν αναθεωρεί το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον Γενικό Δείκτη, ήτοι τη ζώνη των 770-850 μονάδων.

Πάντως, αν και οι ισχυρές απώλειες των αγορών διεθνώς στο πρώτο εννεάμηνο του έτους έχουν οδηγήσει τις αποτιμήσεις των μετοχών σε χαμηλά και σε αρκετές περιπτώσεις ελκυστικά επίπεδα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τις μετοχές. Και καθώς το Χ.Α., παρά τη σχετική ανθεκτικότητα που έχει δείξει, παραμένει προσδεμένο στις διεθνές τάσεις, αυτές οι προειδοποιήσεις δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστες τις ελληνικές μετοχές.

Οι διεθνείς οίκοι υπογραμμίζουν πως αυτό που θα βρεθεί στο επίκεντρο των αγορών και των επενδυτών το επόμενο διάστημα είναι η συρρίκνωση της κερδοφορίας των εταιρειών ως αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής και της ενεργειακής κρίσης.

Οπως σημείωσαν οι αναλυτές της Citigroup, αν και αναμένουν ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα ενισχυθούν κατά 18% έως το τέλος του 2023, η πορεία αυτή θα είναι γεμάτη «λακκούβες» και αστάθεια, καθώς οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί. Οι αποτιμήσεις των μετοχών, όπως επισημαίνουν, φαίνονται πλέον πιο ρεαλιστικές, αλλά οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή εξακολουθούν να εμφανίζονται πολύ αισιόδοξες.

Η αγορά αναμένει αύξηση 10% των κερδών ανά μετοχή για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI το 2022, ακολουθούμενη από άνοδο 6% το 2023. Η Citi ωστόσο αναμένει συρρίκνωση 5% το 2023, σύμφωνα με το βασικό σενάριο των οικονομολόγων της για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κάτω από την τάση και πληθωρισμό άνω της τάσης, τη στιγμή που η Ευρώπη θα εισέλθει σε ύφεση αυτό το έτος και οι ΗΠΑ το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή