Intrakat: Σχέδια για πρόσθετη ρευστότητα

Intrakat: Σχέδια για πρόσθετη ρευστότητα

Πριν από το τέλος του έτους θα επιχειρήσει να αντλήσει πρόσθετη ρευστότητα η Intrakat, καθώς δρομολογεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από το τέλος του έτους θα επιχειρήσει να αντλήσει πρόσθετη ρευστότητα η Intrakat, καθώς δρομολογεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, αυτή την περίοδο η διοίκηση εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές, από την έκδοση ομολόγου μέχρι την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, επιθυμώντας να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες πριν από το 2023.

Στόχος είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των αδειών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, αλλά και η κάλυψη των απαιτήσεων σε ίδια κεφάλαια, από τα έργα που πρόκειται να υπογράψει το προσεχές διάστημα, αλλά και ενδεχομένως όσα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιό της τους επόμενους μήνες. Ειδικά όσον αφορά τις ΑΠΕ φαίνεται πως στόχος είναι η εντατικοποίηση των επενδύσεων, καθώς θεωρούνται κρίσιμο στοιχείο στην ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων της Intrakat.

Εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές, από την έκδοση ομολόγου μέχρι την αύξηση κεφαλαίου, για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ και έργα ΣΔΙΤ.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη κίνηση της εταιρείας να εξαγοράσει την εταιρεία DNC Energy, στην κατοχή της οποίας βρίσκονται άδειες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 520 MW, αντί ποσού 15 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο η δυναμικότητα του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου αδειών ΑΠΕ θα αυξηθεί σε πάνω από 2,3 GW. Συγκεκριμένα, οι άδειες για αιολικά πάρκα διαμορφώνονται σε 1 GW και εκείνες για φωτοβολταϊκά σε 1,3 GW. Στα παραπάνω θα πρέπει να υπολογιστούν και 11 άδειες για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών αποθήκευσης ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 0,7 GW. Πρόκειται λοιπόν για ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων 3 GW. Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες η Intrakat εξαγόρασε ακόμα ένα αιολικό πάρκο, ισχύος 32 MW, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Σύμφωνα με την εισηγμένη, τον Αύγουστο ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του πρώτου αιολικού πάρκου 15 ΜW, ενώ επιπλέον αιολικά ισχύος 83 MW έχουν εισέλθει σε φάση κατασκευής (με εξασφαλισμένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας) και αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά έως το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η χρηματοδότηση αυτών των έργων έχει εξασφαλιστεί, καθώς η εταιρεία έχει συμφωνήσει για τη λήψη ομολογιακού δανείου 120 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα (60 εκατ. ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (60 εκατ. ευρώ). Σημειωτέον ότι μόνο από τα νέα αυτά έργα η εταιρεία αναμένεται να ενισχύσει τα λειτουργικά κέρδη της κατά 14 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα νέα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν και τις ανάγκες που απορρέουν από τη σταδιακή υπογραφή νέων συμβάσεων έργων ΣΔΙΤ. Η Intrakat σε κοινοπραξία με την Ακτωρ Παραχωρήσεις έχει επικρατήσει στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την κατασκευή του οδικού άξονα Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ και την Ακτωρ Παραχωρήσεις, έχει επικρατήσει στον διαγωνισμό για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που επίσης θα κατασκευαστεί με τη μορφή ΣΔΙΤ. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 188,6 εκατ. ευρώ. Συνολικά η Intrakat διεκδικεί έργα ΣΔΙΤ συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή