Στις 814 μονάδες με μικρή υποχώρηση έκλεισε το Χ.Α.

Στις 814 μονάδες με μικρή υποχώρηση έκλεισε το Χ.Α.

«Αντεξε» έναντι της ισχυρής πτώσης που κατέγραφαν οι διεθνείς δείκτες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ήπια πτώση και «συγκρατημένο» τζίρο κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν σε επιλεγμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς και της επιδείνωσης του κλίματος που προκάλεσαν στις αγορές τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Το σημαντικό είναι, όπως παρατηρούν εγχώριοι αναλυτές, πως για μία ακόμη φορά το Χ.Α. «άντεξε» έναντι των ισχυρών απωλειών που κατέγραφαν οι διεθνείς δείκτες. Οπως τονίζουν πάντως, το σενάριο για επάνοδο της πειστικής ανοδικής κίνησης και δοκιμασίας της κρίσιμης στήριξης των 840 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη θα απαιτήσει συναλλακτική αναβάθμιση, αλλά και στήριξη από το διεθνές κλίμα, αφού παρά τη σχετική ανθεκτικότητα, το Χ.Α. παραμένει συγχρονισμένο με την επενδυτική ψυχολογία που επικρατεί στο εξωτερικό.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,32% και έκλεισε στις 814,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Beta Securities, η αντίσταση των 825 μονάδων θα ξαναδοκιμαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, αφού ακόμη το σενάριο της αντίδρασης δεν έχει ακυρωθεί και διατηρεί κάποιες πιθανότητες επέκτασης προς το επόμενο σημείο προσφοράς που είναι οι 840 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,26% στις 1.960,37 μονάδες, με άνοδο 0,10% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.268,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε και κατέγραψε άνοδο 0,82% στις 539,71 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη 2,67%, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε άλμα 5,67%.

Από το σύνολο των blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η Aegean στο -2,27% και η Coca-Cola στο -2,05%, και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι Titan, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Motor Oil και Mytilineos. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα στο +2,86% και ακολούθησαν με άνοδο 1,39% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στο +0,88% η Lamda Development.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη 2,67%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 5,67%.

Μετά έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης πήρε ανάσα ανακτώντας τα επίπεδα των 800 μονάδων, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Το βλέμμα της ελληνικής αγοράς παρέμεινε σταθερά εστιασμένο στην τάση των ξένων χρηματιστηρίων που είχαν ανάλογη πορεία, ενώ επιμέρους ξεχώρισαν εταιρείες που έδειξαν ένα καλό εξάμηνο ή υποσχέθηκαν καλύτερα μεγέθη για τη συνέχεια.

Από την άλλη πλευρά, η εικόνα των συναλλαγών, όπως προσθέτει, δείχνει ότι η έως τώρα ανοδική αντίδραση παραμένει χωρίς πολλούς πιστούς οπαδούς, καθιστώντας εύθραυστη την προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς. Στους ήδη χιλιογραμμένους λόγους που συνιστούν επιφύλαξη ή δισταγμό (πόλεμος, ενεργειακό κόστος, επιτόκια, πανδημία) προστέθηκε εσχάτως και ο γεωπολιτικός παράγοντας. Η σταθερά κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας παραμένει ψηλά στη ροή νέων, αυξάνοντας την ανησυχία για τις πιθανότητες ενός «ατυχήματος» και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν. Σίγουρα η στάση αυτή δεν ξαφνιάζει, ωστόσο η επιμονή με καθημερινές αναφορές σε νέες διεκδικήσεις κάθε άλλο παρά αποφορτίζει το κλίμα, επηρεάζοντας και τη διάθεση ανάληψης ελληνικού ρίσκου, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή