Ρεβυθούσα: Μάχη ξένων και Ελλήνων για μία θέση

Ρεβυθούσα: Μάχη ξένων και Ελλήνων για μία θέση

Νικητές στον πρώτο διαγωνισμό οι ΔΕΠΑ, Mytilineos και η ουγγρική ΜΕΤ

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πραγματική μάχη μεταξύ ελληνικών και ξένων εταιρειών εξελίχθηκε ο διαγωνισμός του ΔΕΣΦΑ για κλείσιμο slots (χρονοπαραθύρων) στη Ρεβυθούσα για το 2023, εξέλιξη που ήταν καθ’ όλα αναμενόμενη αφού το τελευταίο εννεάμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η Ρεβυθούσα έχει καταστεί η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας καλύπτοντας το 42,62% των συνολικών εισαγωγών. Στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας οφείλεται και ο εξαγωγικός χαρακτήρας του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, με τις εξαγωγές προς τις χώρες των Βαλκανίων να έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί στο εννεάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο πρώτος διαγωνισμός

Ρεβυθούσα: Μάχη ξένων και Ελλήνων για μία θέση-1

H διαγωνιστική διαδικασία θα συνεχιστεί από τον ΔΕΣΦΑ την Τετάρτη για τη διάθεση οκτώ μεμονωμένων slots για το έτος 2023, εκ των οποίων έξι ύψους 500 GWh έκαστο και δύο ύψους 1 TW έκαστο, μια συνολική ποσότητα εκφόρτωσης 5 TW. Οι δημοπρασίες LNG του ΔΕΣΦΑ για το 2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ενώ οι δημοπρασίες για τον ετήσιο προγραμματισμό των επόμενων ετών, δηλαδή από το 2024 έως το 2027, θα ξεκινήσουν στις 14 Νοεμβρίου, με ημερομηνία ολοκλήρωσης τη 18η Ιανουαρίου 2023.

Το σημαντικό ενδιαφέρον των εταιρειών διαμορφώνει ευνοϊκή συνθήκη σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, δεδομένης και της σημαντικής ανάπτυξης των εξαγωγών προς τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που καταγράφεται τα τελευταία έτη.

Εξαγωγές προς Βαλκάνια

Λόγω της μεγάλης ζήτησης η τιμή του κάθε slot κινήθηκε μεταξύ 2,5 και 3 εκατ. ευρώ.

Τα επίσημα στοιχεία, εξάλλου, του ΔΕΣΦΑ για το εννεάμηνο του 2022 πιστοποιούν τον εξαγωγικό προσανατολισμό της Ρεβυθούσας και είναι ταυτόχρονα ενδεικτικά των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην εσωτερική αγορά το διάστημα της ενεργειακής κρίσης, με ενδεικτικότερες περιπτώσεις τον σχεδόν τριπλασιασμό των εξαγωγών προς τις χώρες των Βαλκανίων και την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης από τη βιομηχανία σε ποσοστό 71,96%, στοιχείο που πιστοποιεί τη στροφή των επιχειρήσεων σε εναλλακτικά καύσιμα λόγω του υψηλού κόστους του φυσικού αερίου.

Ρεκόρ πλοίων το 9μηνο

Ειδικότερα, οι αφίξεις πλοίων στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ. Εκφορτώθηκαν περίπου 27,85 TWh LNG από 60 δεξαμενόπλοια από έξι χώρες, έναντι περίπου 18,14 TWh από 25 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αφορά κυρίως σε φορτία LNG από τις ΗΠΑ, τα οποία άγγιξαν τις 18,67 TWh, έναντι 8,04 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι, με τις ΗΠΑ να παραμένουν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με ποσοστό 67,05%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από την Αλγερία (3,95 TWh), ενώ ακολουθούν η Νιγηρία (2,07 TWh), η Αίγυπτος (2 TWh) και το Ομάν (1,03 TWh), με την Ινδονησία (0,11 TWh) να βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου στο εννεάμηνο κατά 294,73% από 5,17 TWh σε 20,41 TWh, σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής ζήτησης (εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγές) της περιόδου η οποία αυξήθηκε κατά 13,47% φτάνοντας τις 65,39 TWh από 57,63 TWh το ίδιο διάστημα πέρυσι. Εντυπωσιακή είναι η μείωση της ζήτησης από τη βιομηχανία, η οποία υποχώρησε κατά 71,96% (2,24 TWh) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στη βιομηχανία οφείλεται κατά βάσιν η μείωση της συνολικής ζήτησης στην εγχώρια αγορά κατά 14,25%, στις 44,8 TWh από 52,46 TWh το περυσινό εννεάμηνο.

Αυξημένη ζήτηση

Νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις εμφανίζουν στο εννεάμηνο αύξηση της ζήτησης κατά 5,46%, καλύπτοντας σχεδόν το 21,30% του συνόλου με κατανάλωση 9,58 TWh. Χαμηλότερη κατά 6,24% είναι και η ζήτηση στην ηλεκτροπαραγωγή, παρότι εξακολουθεί να είναι ο τομέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 73,7% της εγχώριας κατανάλωσης, με 33,15 TWh σε σύνολο 44,98 TWh. To ρωσικό φυσικό αέριο κάλυψε το 35,7% των εισαγωγών (23,34 TWh) και το αζέρικο αέριο το 19,16% (12,53 TWh), ποσότητα αυξημένη κατά 27,54% σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο. Ενα μικρό ποσοστό της τάξης του 2,5% (1,64 TWh) εισήλθε στο ελληνικό σύστημα μέσω των Κήπων Εβρου από την Toυρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή