Εκτινάχθηκαν φέτος οι εξαγωγές καλλυντικών

Εκτινάχθηκαν φέτος οι εξαγωγές καλλυντικών

Το φράγμα των 500 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να σπάσουν οι ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών έως το τέλος του έτους

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φράγμα των 500 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να σπάσουν οι ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών έως το τέλος του έτους, με τις αγορές της Κύπρου, της Βρετανίας αλλά και της Γαλλίας να αποτελούν σημαντικούς προορισμούς για την υποδοχή περισσότερων προϊόντων ομορφιάς με ελληνική υπογραφή την επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο οργανισμός Enterprise Greece για λογαριασμό του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Αρωμάτων και Καλλυντικών, οι εξαγωγές καλλυντικών το εννεάμηνο (Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022) ανήλθαν σε αξία στα 493,2 εκατ. ευρώ από 389,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση 27% κατά τη φετινή χρονιά.

Την «κούρσα» των εξαγωγών, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οδηγούν τα προϊόντα αρωματοποιίας και τα καλλυντικά παρασκευάσματα (αρώματα και κολόνιες, προϊόντα μακιγιάζ ή ομορφιάς, προϊόντα μαλλιών και καλλωπισμού), με το σύνολο των εξαγωγών της συγκεκριμένης κατηγορίας να διαμορφώνεται στα 278,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 20% σε σύγκριση με το 9μηνο του 2021. Ακολουθεί η κατηγορία των σαπουνιών και των προϊόντων καθαρισμού, με τις εξαγωγές να φθάνουν τα 202 εκατ. ευρώ (+40,83%), ενώ μειωμένες εμφανίζονται οι εξαγωγές σε αρωματικές ύλες και αιθέρια έλαια (-9,45%), με αυτές να διαμορφώνονται στα 12,5 εκατ. ευρώ από 13,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 9μηνο (Ιαν. – Σεπτ.) το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 40,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 41,1%. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές βρίσκονται σε επίπεδα νέου ιστορικού υψηλού, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υπερκαλύψουν τις εισαγωγές, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα την περίοδο αυτή να σημειώνει αύξηση 62,3% στα 27,3 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, η αύξηση της αξίας του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται τόσο στη χωρίς περιορισμούς οικονομική δραστηριότητα λόγω άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, όσο και στην αύξηση της τιμής πώλησης των εξαγόμενων προϊόντων. Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα ομορφιάς, ο ΠΣΒΑΚ έχει αναφέρει πως αυτά δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες με τις υψηλότερες αυξήσεις, ωστόσο υποστηρίζει πως οι προωθητικές ενέργειες και οι εκπτώσεις που βάζουν οι εταιρείες στα προϊόντα δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών.

Θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. – Την κούρσα οδηγούν τα προϊόντα αρωματοποιίας και τα καλλυντικά παρασκευάσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Greece Export Potential Map που παρουσιάζει ο ΠΣΒΑΚ, οι αγορές της Κύπρου, της Βρετανίας, της Γαλλίας αλλά και της Ιταλίας είναι αυτές που θα μπορούσαν να συμβάλουν περισσότερο στην αύξηση των εξαγωγών μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι εξαγωγές της Ελλάδας θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 571 εκατ. δολ. σε ορίζοντα πενταετίας μέσα από την ενίσχυση των εξαγωγών στις παραπάνω αγορές. Σήμερα, οι εξαγωγές προϊόντων ομορφιάς και αρωμάτων στην Κύπρο ανέρχονται στα 49 εκατ. δολ., με περιθώριο αύξησής τους στα 52 εκατ. δολ., ενώ οι εξαγωγές προς την αγορά της Ιταλίας μπορούν μέσα στο επόμενο διάστημα να διπλασιαστούν, αγγίζοντας τα 30 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή