Η ακρίβεια αποτελεί κίνητρο για αγορές στην Black Friday

Η ακρίβεια αποτελεί κίνητρο για αγορές στην Black Friday

Τζίρο άνω των 120 εκατ. ευρώ αναμένουν οι έμποροι την Παρασκευή

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πληθωρισμό ως κίνητρο για περισσότερες αγορές και κυρίως για μείζονες αγορές ποντάρει ο εμπορικός κόσμος, εκτιμώντας ότι αρκετοί καταναλωτές θα επιλέξουν τις προσφορές που γίνονται αυτές τις ημέρες στο πλαίσιο της Black Friday, υπό τον φόβο ότι αργότερα οι τιμές θα είναι αρκετά υψηλότερες. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), φέτος εκτιμάται ότι η καταναλωτική δαπάνη για αγορές κατά την Black Friday θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω των 120 εκατ. ευρώ, ποσό που στην πραγματικότητα είναι τουλάχιστον 50% υψηλότερο από μια «κανονική» Παρασκευή του Νοεμβρίου. Καθοριστικό ρόλο, βεβαίως, για τις επιδόσεις της Black Friday θα διαδραματίσει η συμπεριφορά των ίδιων των επιχειρήσεων, κατά πόσον δηλαδή θα κάνουν «γενναίες» και κυρίως πραγματικές προσφορές.

Η ακρίβεια αποτελεί κίνητρο για αγορές στην Black Friday-1Οι αρκετά υψηλές προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για τον τζίρο της Black Friday και μάλιστα εν μέσω πληθωριστικής κρίσης αποδίδονται σε τρεις ακόμη παράγοντες: πρώτον, στο γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά από το 2019 δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για την πρόσβαση σε φυσικά καταστήματα, δεύτερον, στο ότι το λεγόμενο «δυναμικό κοινό» θα αξιοποιήσει σε σημαντικό βαθμό την Black Friday και τρίτον, ότι τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Ετσι, λοιπόν, αν και σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΛΠΕ μόλις το 20% του γενικού πληθυσμού δηλώνει ότι θα δαπανήσει χρήματα για αγορές στο πλαίσιο της Black Friday, τα αντίστοιχα ποσοστά στις ηλικίες 18-44 ετών είναι πολύ υψηλότερα, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τις εμπορικές επιχειρήσεις, μια και πρόκειται για τους καταναλωτές εκείνους που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα για ψώνια. Συγκεκριμένα, στην ομάδα 25-35 ετών το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα αξιοποιήσουν την Black Friday για αγορές φτάνει το 32%, σχεδόν δηλαδή 1 στους 3, στην ομάδα 18-24 ετών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 29% και στην ομάδα 36-44 ετών 22%. Υψηλό επίσης είναι το ποσοστό, 28%, αυτών που δηλώνουν ότι θα ψωνίσουν κατά την Black Friday και πρόκειται για καταναλωτές που κάνουν συνήθως ηλεκτρονικές αγορές.

Καθοριστικό ρόλο για τις επιδόσεις της Black Friday θα διαδραματίσει το αν οι επιχειρήσεις θα κάνουν «γενναίες» και κυρίως πραγμα- τικές προσφορές.

Οσον αφορά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο του Black Friday, για όσους επιλέξουν φυσικά να ψωνίσουν, αυτή μεσοσταθμικά εκτιμάται σε 146 ευρώ κατά κεφαλήν. Το 79% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 8% μέχρι 50 ευρώ, το 6% έως 100 ευρώ, το 4% από 101 έως 200 ευρώ, το 2% από 200 έως 500 ευρώ και το 1% πάνω από 500 ευρώ.

Το γεγονός δε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την ερχόμενη Κυριακή 27 Νοεμβρίου, επιμηκύνοντας στην πραγματικότητα για όλους –ακόμη δηλαδή και για τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν έχουν ξεκινήσει ήδη τις προσφορές– την Black Friday για το Σαββατοκύριακο μετά την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, αναμένεται να αντισταθμίσει σημαντικό μέρος των απωλειών που υφίσταται το λιανεμπόριο από τις αρχές του χρόνου και που για τους κλάδους, πλην τροφίμων, μεταφράζεται σε μείωση του όγκου πωλήσεων της τάξης του 7%-8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Τέλος, ένα σημαντικό μερίδιο των αγορών που θα γίνουν την Black Friday καταλαμβάνουν αυτές εν όψει Χριστουγέννων (την απάντηση αυτή έδωσε σχεδόν ένας στους τρεις από αυτούς που θα ψωνίσουν).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή