Διόρθωση με περιορισμένο τζίρο στο Χρηματιστήριο

Διόρθωση με περιορισμένο τζίρο στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,15% και έκλεισε στις 907,06 μονάδες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες πιέσεις σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών λίγο πριν από το κλείσιμο του μήνα και έπειτα από τη σημαντική άνοδο του τελευταίου διαστήματος. Ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε τις κινήσεις στις διεθνείς αγορές, όπου η επιφυλακτικότητα επέστρεψε λόγω των αναταραχών στην Κίνα, ωστόσο αν και έκλεισε στα χαμηλά ημέρας, κατάφερε να κρατήσει τις 900 μονάδες, με τον τζίρο να κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,15% στις 907,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,24 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,26% στις 2.205,38 μονάδες, ενώ με πτώση 0,35% στις 1.383,03 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο όγκος συναλλαγών της χθεσινής συνεδρίασης διαμορφώθηκε στα 42,24 εκατ. ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η ΔΕΗ στο -3,01% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι ΟΤΕ και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ. Ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Quest (+1,99%), Motor Oil (+1,41%) και ΟΠΑΠ (+0,78%).

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,02% στις 647,65 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,59%, τη Eurobank κατά 2,19%, την Εθνική Τράπεζα κατά 1,83% και την Alpha Bank κατά 1,73%.

Εν τω μεταξύ, και η Alpha Finance προστέθηκε στη μακρά πλέον λίστα οίκων που δίνουν σημαντική «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες. Σε νέα έκθεσή της διατήρησε συστάσεις αγοράς για τις τρεις συστημικές τράπεζες, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, εκτιμώντας ότι βρίσκονται σε ευνοϊκή θέση για να επωφεληθούν από τις τρέχουσες συνθήκες, δηλαδή τον συνδυασμό θετικών εγχώριων μακροοικονομικών προοπτικών και του περιβάλλοντος αυξημένων επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως είναι ελκυστικές στα τρέχοντα επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη και τις προοπτικές κερδοφορίας, και έτσι βλέπει περιθώρια ανόδου (σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής) 31% για τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα και 53% για την Τράπεζα Πειραιώς. Οπως σημειώνει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κινηθεί αντίθετα σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, έχοντας καταγράψει θετική απόδοση 15% από την αρχή του έτους, έναντι αρνητικής απόδοσης 5% του δείκτη EuroStoxx Banks, με την υπεραπόδοση αυτή να είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2023.

Στα του Χ.Α. γενικότερα, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σημειώνει πως η κατοχύρωση του επιπέδου των 902 μονάδων σε κλείσιμο έκανε τη διαφορά, με τις 931 και 958 μονάδες να είναι τα επόμενα κοντινά επίπεδα τη στιγμή που όλο και περισσότεροι επενδυτές μπαίνουν στην αγορά. «Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι από τα λίγα ευρωπαϊκά που πλέον τρέχουν με κέρδη, με τον τραπεζικό δείκτη να πετάει σε μια αρκετά δύσκολη χρονιά. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό, μιας και όλα δείχνουν ότι σε ομαλότερες καταστάσεις μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορεί να βλέπουμε μια αγορά που δεν έχει πιάσει την αύξηση της πραγματικής οικονομίας το τρέχον έτος, παρ’ όλα αυτά μπορεί να ξεχωρίσει το επόμενο διάστημα. Οι εκλογές είναι σημαντικό σταυροδρόμι, μιας και όπως όλα δείχνουν από εκεί περνάει και η επενδυτική βαθμίδα που εναγωνίως περιμένει η οικονομία», τονίζει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή