Στουρνάρας: Η ΕΚΤ να συνεκτιμήσει την επικείμενη μείωση του πληθωρισμού

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ να συνεκτιμήσει την επικείμενη μείωση του πληθωρισμού

Mήνυμα ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες» απευθύνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mήνυμα ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες» απευθύνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, καλώντας τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για άλλη μια φορά σε προσεκτικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής, με συνεκτίμηση του κινδύνου οικονομικής ύφεσης.

Οπως λέει, «η νομισματική πολιτική δεν είναι ιδιαίτερα πρόσφορο εργαλείο για την αντιμετώπιση διαταραχών απ’ την πλευρά της προσφοράς, αλλά μπορεί να βοηθήσει –και έχει βοηθήσει– στην ευκολότερη προσαρμογή σε τέτοιου είδους διαταραχές, μέσα από μια πορεία ομαλοποίησης που θα πρέπει να έχει τον κατάλληλο βηματισμό. Οι όποιες περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι βαθμιαίες και να συνεκτιμούν τις εκάστοτε προοπτικές του πληθωρισμού, καθώς και τους κινδύνους ύφεσης και τις συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Η εφημερίδα επισημαίνει, εξάλλου, πως η άποψη του κ. Στουρνάρα για γρήγορη υποχώρηση του πληθωρισμού είναι αντίθετη από αυτή πολλών συναδέλφων του στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Ο ίδιος στηρίζει την άποψή του εξηγώντας ότι οι στρεβλώσεις στην πλευρά της προσφοράς αμβλύνονται σταδιακά, ενώ ταυτόχρονα η άνοδος των τιμών της ενέργειας εξασθενεί. Επίσης, υποστηρίζει, η επιβράδυνση της ανάπτυξης συμβάλλει σε μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. «Η συνεχιζόμενη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο μας», καταλήγει.

Σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέος, ο κ. Στουρνάρας λέει ότι δεν βλέπει να απειλείται, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Προσθέτει, όμως, ότι μακροπρόθεσμα η δυνατότητα μετριασμού των κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση της άσκησης συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και από την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ο κίνδυνος της ύφεσης επιβάλλει προσεκτικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής, τονίζει ο Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη Handelsblatt.

Ερωτώμενος, μάλιστα, ποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εννοεί, κατονομάζει τις εξής 3: την εξάλειψη των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στον δημόσιο τομέα μέσω της αξιολόγησης των επιδόσεων και την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

Επίσης, υποστηρίζει ότι η ενεργειακή κρίση δεν απειλεί την Ελλάδα με νέες αναταράξεις, καθώς η χώρα είναι πιο ανθεκτική σήμερα απ’ ό,τι ήταν πριν από 10 χρόνια. «Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών». Εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ φέτος 6,2% και 1,5% το 2023.

Σχετικά με την επίπτωση της αύξησης των επιτοκίων στην αναχρηματοδότηση του χρέους, υποστηρίζει ότι θα επηρεάσει δυσμενώς το κόστος, αλλά οι συνέπειες θα είναι περιορισμένες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του χρέους, όπως η εξαιρετικά μακρά υπολειπόμενη διάρκεια και το υψηλό μερίδιο υψηλού επιτοκίου.

Τέλος, εκτιμά ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις θετικές δημοσιονομικές της επιδόσεις και προχωρήσει στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, θα μπορούσε να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή