Αττική Οδός: Μπαίνει στη μάχη διεκδίκησής της η Intrakat

Αττική Οδός: Μπαίνει στη μάχη διεκδίκησής της η Intrakat

Θα συμμετάσχει σε κοινoπραξία με 30% – «Πράσινο φως» σε ΑΜΚ 100 εκατ. ευρώ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για τη συμμετοχή της Intrakat στον διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού προχωράει η διοίκηση της εταιρείας. Οπως ανέφερε χθες ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, «έχουμε συμφωνήσει να συμμετάσχουμε με ποσοστό 30% στην κοινοπραξία των εταιρειών Brisa – Autoestradas de Portugal και Rubicone Bidco από την Πορτογαλία και τη Μεγ. Βρετανία, αντίστοιχα».

Η συμμετοχή της Intrakat αφορά την εταιρεία παραχώρησης που θα δημιουργηθεί, εφόσον η εν λόγω κοινοπραξία αναδειχθεί νικήτρια του διαγωνισμού και, όπως τόνισε ο κ. Εξάρχου στο περιθώριο της χθεσινής, επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, «μας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε μια σημαντική σύμβαση, που θα αποφέρει ροές εσόδων σε βάθος χρόνου, κάτι που αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα για να μην εξαρτάται η πορεία της Intrakat από τους κύκλους του κατασκευαστικού κλάδου».

Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Εξάρχου χαιρέτισε την ομόφωνη απόφαση των παριστάμενων μετόχων (απαρτία 76,51%) να εγκρίνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat κατά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή ως «ιστορική μέρα για το μέλλον της εταιρείας, καθώς η επαρκής κεφαλαιοποίηση που θα αποκτήσουμε θα μας επιτρέψει να μεγαλώσουμε την εταιρεία». Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, χωρίς την εξασφάλιση της ρευστότητας αυτής δεν θα ήταν εφικτή, π.χ., η συμφωνία για είσοδο στο σχήμα που θα διεκδικήσει την Αττική Οδό, ούτε η συμμετοχή σε περισσότερους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, χωρίς τον φόβο εγγραφής μεγάλων ζημιών από τυχόν αύξηση του κόστους. Από τη χθεσινή συνέλευση απουσίαζε η πλευρά του κ. Δημ. Κούτρα, που είχε ζητήσει την αναβολή της προηγούμενης συνέλευσης με το ίδιο αντικείμενο, πριν από μερικές εβδομάδες.

Aπό τα έσοδα της αύξησης κεφαλαίου, ποσό 50 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης και 50 εκατ. θα διατεθούν σε εξαγορές.

Υπενθυμίζεται ότι από τα έσοδα της αύξησης, ποσό 50 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν άμεσα για την εξόφληση υποχρεώσεων προς υπεργολάβους και προμηθευτές. «Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με όλους τους συνεργάτες μας και να προσελκύσουμε τους καλύτερους δυνατούς εξ αυτών, καθώς θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα μας προσφέρει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, η ρευστότητα που θα αποκτήσουμε θα μας απαλλάξει από την ανάγκη να αναζητούμε κεφάλαια σε τράπεζες, ιδίως στο σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, και θα μας δώσει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια. Ηδη αυτό βρίσκεται υπό επεξεργασία».

Εκτός από κεφάλαιο κίνησης, 50 εκατ. ευρώ από τα έσοδα της αύξησης αναμένεται να διατεθούν για εξαγορές ή συγχωνεύσεις με άλλες ομοειδείς εταιρείες. Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, έχουν εντοπιστεί εταιρείες, τόσο στη Ρουμανία όσο και στην Ελλάδα, που πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει ως στόχο η διοίκηση της Intrakat και ήδη διεξάγονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Οι εν λόγω εταιρείες διαθέτουν ανεκτέλεστο κερδοφόρων έργων, τεχνογνωσία και εξοπλισμό, στοιχεία που θα επιτρέψουν στην εισηγμένη να αυξήσει το μέγεθός της και να επωφεληθεί από τις αντίστοιχες οικονομίες κλίμακας.

«Θέλουμε να εκμηδενίσουμε τις ζημίες από τη χρήση του 2023 κι αν όχι από του χρόνου, έστω από το 2024 να είμαστε σε θέση να διανείμουμε μέρισμα στους μετόχους μας», ανέφερε ο κ. Εξάρχου, συμπληρώνοντας ότι όλες οι νέες συμβάσεις που έχει υπογράψει ή θα υπογράψει τις επόμενες εβδομάδες η εταιρεία έχουν μέσο περιθώριο κέρδους της τάξεως του 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή