Υποχώρησαν κατά 25% οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Υποχώρησαν κατά 25% οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Ευφορία στην αγορά εξαιτίας των προσδοκιών για πιο ήπιες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βουτιά» της τάξης του 25% έχουν σημειώσει οι αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων μέσα σε ένα μόλις μήνα, χάρη στις προσδοκίες για πιο ήπιες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες προκάλεσαν ευφορία στην αγορά γενικότερα.

Το ράλι των τιμών τους ήταν ιδιαίτερα έντονο την τελευταία εβδομάδα, έπειτα από το σήμα που έστειλε η Fed ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής άμεσα, από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, το οποίο ακολούθησε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που έδειξαν ότι μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για πιο αργό ρυθμό σύσφιγξης και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται πλέον κάτω από το 4% και την Παρασκευή διαμορφώθηκε στο 3,78%, επίπεδο που αποτελεί χαμηλά σχεδόν τεσσάρων μηνών, από το 5,1% όπου βρισκόταν στα τέλη Οκτωβρίου, με το spread έναντι της Γερμανίας να διαμορφώνεται στις 202 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, από τα υψηλά έτους των 270 μ.β. που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο.

Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση και στις γερμανικές αποδόσεις, με αυτή του 10ετούς να έχει υποχωρήσει στο 1,77% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε στο 3,67%, με το spread Ελλάδας – Ιταλίας να έχει περιοριστεί στις 11 μονάδες βάσης μόλις (από 80 μ.β. πριν από μερικούς μήνες), καθώς το ελληνικό ράλι ήταν ισχυρότερο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Société Générale, το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων θα συνεχιστεί. Προβλέπει πως τα ελληνικά ομόλογα θα «ισοφαρίσουν» και πάλι τα ιταλικά, ενώ συστήνει τοποθετήσεις στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους έναντι των ιταλικών για το 2023.

Πάντως, όπως προειδοποίησε, τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα στην επιδείνωση της διάθεσης για ρίσκο των επενδυτών, λόγω του μικρού μεγέθους που έχει η αγορά, ενώ ενδεχόμενη επιδείνωση του δημοσιονομικού προφίλ της Ελλάδας θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει το spread υψηλότερα.

Από την πλευρά της, η Citi δηλώνει αρνητική για τα ελληνικά ομόλογα το 2023, λόγω της εκλογικής διαδικασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή