Πιθανότητες 33% δίνει η Scope Ratings για επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές

Πιθανότητες 33% δίνει η Scope Ratings για επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές

Ο οίκος εκτιμά πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 1,1% το επόμενο έτος

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία στις τρεις πιθανότητες δίνει η Scope Ratings για αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές του 2023, αρκεί η χώρα να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άρα να συνεχίσει να δέχεται στήριξη από τους θεσμούς στο μέτωπο της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής.

Ο οίκος, ο οποίος ωστόσο δεν ανήκει (ακόμα) σε εκείνους που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και που «παρακολουθούν» οι αγορές, ήταν ο πρώτος που έδωσε θετικές προοπτικές στη βαθμολογία ΒΒ+ της Ελλάδας (ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), υποδηλώνοντας πιθανή αναβάθμιση εντός των επόμενων 12-18 μηνών.

Η ενισχυμένη ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα –μια εξέλιξη που η Scope αναμένει να διαρκέσει πέραν των σημερινών κρίσεων– μπορεί να συνηγορήσει υπέρ της αξιολόγησης της επενδυτής βαθμίδας ΒΒΒ, αν αυτή η στήριξη διατηρηθεί μετά τις εκλογές του επόμενου έτους και πέραν της κρίσης της COVID-19. «Υποθέτουμε ότι οι καινοτομίες της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής μετά την πανδημία μπορεί να εισαχθούν εκ νέου κατά τη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων, αν απαιτηθεί, στηρίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους των ευάλωτων χωρών όπως η Ελλάδα», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. «Οσο η Ελλάδα συνεχίζει να συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ε.Ε., η Scope θεωρεί ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να στηρίξει τις ελληνικές αγορές στο μέλλον υπό δυσμενή σενάρια, παρέχοντας μια πολύ αναγκαία χρηματοοικονομική υποστήριξη», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Ο οίκος εκτιμά πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 1,1% το επόμενο έτος, αλλά θα ανακάμψει στο 1,5% και πάνω από το δυνητικό επίπεδο έως το 2024, και θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του 1,4% το 2025-2027. Αυτό έρχεται μετά την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από την άνοιξη του 2020 (ανάπτυξη 8,3% το 2021 και περαιτέρω εκτιμώμενη ανάπτυξη 6% το 2022). Ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιδεινώνοντας την κρίση του κόστους διαβίωσης, θα μειωθεί από 9,5% το 2022 στο ακόμη υψηλό 5,8% το 2023.

Οι προοπτικές της Ελλάδας λαμβάνουν σημαντική στήριξη από την πτωτική τροχιά του χρέους, όπως τονίζει η Scope, ενώ η επιστροφή σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το επόμενο έτος φαίνεται πιθανή. Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που εκπόνησε ο οίκος προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος προς ΑΕΠ θα φθάσει το 169,3% φέτος και το 147% έως το 2027, αντανακλώντας μια σημαντική μείωση από το ρεκόρ του 206,4% που σημειώθηκε το 2020, και θα συγκλίνει με τα επίπεδα χρέους άλλων υπερχρεωμένων κρατών της ζώνης του ευρώ, εξηγεί η Scope.

Ωστόσο, οι προοπτικές αξιολόγησης της Ελλάδας για το επόμενο έτος περιορίζονται από μια σειρά παραγόντων, όπως 1) το αυξημένο χρέος της κυβέρνησης, 2) οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, ακόμη και αν και τα NPLs έχουν μειωθεί, 3) οι διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες, καθώς και 4) οι αβεβαιότητες γύρω από τις εκλογές του 2023, καθώς οποιαδήποτε μετεκλογική στροφή της οικονομικής πολιτικής θα μπορούσε να αυξήσει τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο, προειδοποιεί η Scope.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή