Μείωση κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, παρά το δύσκολο 2023, «βλέπει» η S&P

Μείωση κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, παρά το δύσκολο 2023, «βλέπει» η S&P

Η χώρας μας περιλαμβάνεται μεταξύ των μόλις τριών ευρωπαϊκών κρατών που θα περιορίσουν τον δείκτη των NPE’s το επόμενο έτος

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα θα είναι από τις τρεις μόνο χώρες στην Ευρώπη που θα σημειώσουν μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2023, καταγράφοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη μείωση, σε ένα έτος που αναμένεται νέο κύμα κόκκινων δανείων στην περιοχή. Αυτό είναι το συμπέρασμα των εκτιμήσεων του οίκου αξιολόγησης S&P, με τις καλές επιδόσεις της Ελλάδας να οφείλονται στη σημαντική στήριξη που προσέφερε το πρόγραμμα «Ηρακλής», καθώς και το μακροοικονομικό τοπίο, όπου αν και η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023, θα είναι ωστόσο «παρούσα»« στην Ελλάδα (+1,7%), με ώθηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη στιγμή που άλλες οικονομίες οδεύουν σε ύφεση, ενώ στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη θα είναι μηδενική.

Οπως προειδοποιεί η S&P, το συνεχιζόμενο ενεργειακό σοκ και η νομισματική σύσφιγξη θα δημιουργήσουν νέα κόκκινα δάνεια στα περισσότερα τραπεζικά συστήματα της Ευρώπης, πιθανότατα μεταξύ των εταιρικών δανειοληπτών με υψηλότερο χρέος ή που επηρεάζονται πιο άμεσα από τα υψηλότερα κόστη – ιδιαίτερα εάν έχουν περιορισμένη ικανότητα να τα μετακυλίσουν στους καταναλωτές μέσω των τιμών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα καταγράψουν πιστωτικές ζημίες περίπου 72 δισ. δολαρίων το 2022 ή 25% υψηλότερες από το 2021, ενώ το 2023 οι πιστωτικές ζημίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου κατά 20% στα 87 δισ. δολάρια και θα παραμείνουν κοντά σε αυτό το επίπεδο το 2024.

Μείωση κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, παρά το δύσκολο 2023, «βλέπει» η S&P-1

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη ειδικότερα, ο οίκος επισημαίνει πως αν και οι υψηλότερες πιστωτικές ζημίες θα είναι διαχειρίσιμες, κυρίως χάρη στην αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, καθώς οι κίνδυνοι για ακόμη μεγαλύτερες ζημίες είναι άφθονοι. Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός μπορεί να είναι πιο επίμονος απ’ ό,τι αναμένεται, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση. Αυτό θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, αυξάνοντας τις πιστωτικές ζημίες.

Σε αυτό το σκηνικό, ωστόσο, η Ελλάδα αναμένεται να ξεχωρίσει, με τον οίκο να έχει επισημάνει πως το επίκεντρο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στρέφεται πλέον μακριά από τα NPEs και προς την ανάκαμψη της κερδοφορίας.

Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της S&P, θα είναι οι μόνες στη Ευρώπη μαζί με τις ιρλανδικές και τις κυπριακές που θα σημειώσουν μείωση των δεικτών NPE το 2023, ενώ στην Ελλάδα θα καταγραφεί η μεγαλύτερη πτώση, άνω του 23%.

Ο οίκος έχει προβλέψει πως ο συνολικός δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί κάτω από το 10% φέτος και στο 8,6% με τη βοήθεια του «Ηρακλή», ενώ αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί, στο 6,6% το 2023. Πτώση στο 8,9% το 2023 από 10,4% φέτος προβλέπει για τον δείκτη της Κύπρου, και στο 8% από 8,5% της Ιρλανδίας. Πάντως, τον μεγαλύτερο δείκτη NPE θα έχει το 2023 η Κύπρος, μετά η Ιρλανδία και τρίτη η Ελλάδα.

Ολες οι άλλες χώρες στην Ευρώπη θα σημειώσουν αύξηση των δεικτών NPEs, αν και θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στις τρεις αυτές χώρες. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη θα σημειώσουν η Ουγγαρία (κατά 41% και από 2,9% δείκτη NPE το 2022 στο 4,1% το 2023), η Τσεχία (+26% και από 2,3% σε 2,9%), η Ιταλία (+25% και από το 5,2% σε 6,5%), η Σλοβενία (+20%, από 1,5% σε 1,8%) και η Γαλλία με αύξηση κατά 17% και στο 2,7% το 2023 από 2,3% το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή