Ελληνικό: Στην τελική ευθεία τρεις νέοι διαγωνισμοί έργων

Ελληνικό: Στην τελική ευθεία τρεις νέοι διαγωνισμοί έργων

Εντός του α΄ τριμήνου οι ανάδοχοι για δύο εμπορικά και ένα αθλητικό κέντρο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ανάδοχοι για την πρώτη σημαντική «φουρνιά» κτιριακών και λοιπών κατασκευαστικών έργων στο Ελληνικό. Πρόκειται για διαγωνισμούς συνολικού ύψους της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, που θα αρχίσουν να διαμορφώνουν την πρώτη εικόνα στην έκταση, καθώς περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των δύο εμπορικών κέντρων της Lamda Development στο ακίνητο, όπως επίσης και τον πύργο κατοικιών Riviera Tower, η κατασκευή του οποίου θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο.

Σε πρώτη φάση, αναμένεται η ανάδειξη του αναδόχου για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού της τάξεως των 100-120 εκατ. ευρώ, το οποίο διεκδικείται από την Αβαξ, την Ακτωρ, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την κοινοπραξία Μυτιληναίος-Intrakat. Στόχος είναι η υπογραφή της σύμβασης πριν εκπνεύσει το πρώτο τρίμηνο, ενώ το έργο θα έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2024.

Μεγάλη «μάχη» αναμένεται να δοθεί για την κατασκευή του εμπορικού πόλου στη Λ. Βουλιαγμένης, όπου θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας. Το Vouliagmenis Mall Complex αφορά την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Vouliagmenis Mall, αλλά και των νέων κεντρικών γραφείων του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία θα φιλοξενούνται στους υψηλότερους ορόφους του κτιρίου. Θα πρόκειται για ένα συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 130.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 85.000 τ.μ. θα αφορούν την εκμισθώσιμη επιφάνεια του εμπορικού κέντρου, ενώ επιπλέον 40.000 τ.μ. θα αφορούν τους χώρους γραφείων. Το συνολικό κόστος του εν λόγω έργου υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 400 εκατ. ευρώ.

«Μάχη» αναμένεται να δοθεί για την κατασκευή του Vouliagmenis Mall, έργου που υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα είναι ανάλογη με εκείνη που ακολουθήθηκε για την ανάδειξη του αναδόχου για τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στην περιοχή του Αγ. Κοσμά. Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος θα έχει αρχικά τον ρόλο του συμβούλου του έργου, συμμετέχοντας στην προετοιμασία της κατασκευής και στη συνέχεια θα υπογραφεί το οριστικό συμβόλαιο κατασκευής. Επίσης, όπως και στην περίπτωση του Riviera Tower, έτσι και στο έργο για το εμπορικό κέντρο επί της Λ. Βουλιαγμένης, οι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι θα κληθούν να συμμαχήσουν με ξένους ομίλους, λόγω των απαιτήσεων που έχει θέσει η προκήρυξη του έργου σε εμπειρία και τεχνογνωσία. Σημειώνεται ότι για το Riviera Tower, η τελική σύμβαση κατασκευής θα υπογραφεί τον επόμενο μήνα, ανάμεσα στη Lamda Development και την κοινοπραξία Bouygues-Intrakat.

Στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, αναμένεται να κατασκευαστεί το Marina Galleria, εκμισθώσιμης επιφάνειας 19.000 τ.μ. και με ύψος επένδυσης της τάξεως των 125 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω κέντρο είναι διαφορετικού χαρακτήρα και ύφους, καθώς από τα συνολικά 100 καταστήματα που προβλέπεται να φιλοξενεί, τα 70 θα αφορούν οίκους μόδας και άλλα εμπορικά καταστήματα πολυτελείας. Παράλληλα, θα δια-θέτει και 30 σημεία εστίασης, με έμφαση σε εστιατόρια που θα φέρουν την υπογραφή γνωστών σεφ. Το εμπορικό κέντρο υπολογίζεται ότι θα προσελκύει επτά εκατ. επισκέπτες ετησίως. Οπως και το Vouliagmenis Mall, αναμένεται να έχει κατασκευαστεί έως το τέλος του 2025.

Σε πρόσφατη ενημέρωσή της, η Lamda Development ανέφερε ότι για το Vouliagmenis Mall έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ενοικιαστές για το 92% της επιφάνειάς του, ενώ έχουν υπογραφεί προσύμφωνα (Heads of Terms) για περίπου 25% αυτής. Στόχος της Lamda Development είναι εντός του 2023 να υπογραφούν προσύμφωνα για το 65% της μεικτής επιφάνειας του νέου εμπορικού κέντρου. Αναφορικά με το Riviera Galleria, έχει κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές για το 71% της επιφάνειας, ενώ τα προσύμφωνα που έχουν συναφθεί μέχρι στιγμής, αφορούν το 3% αυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή