Η λογική και αναμενόμενη διόρθωση, όπως τη χαρακτηρίζουν οι αναλυτές, ήρθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα θετικών αποδόσεων και υπεραπόδοσης των ελληνικών μετοχών. Η ισχυρή πτώση του Γενικού Δείκτη στη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία ξεπέρασε το 2%, ακολουθώντας το sell-off στη Γουόλ Στριτ την προηγούμενη ημέρα αλλά και τις σημαντικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές χθες, αποτύπωσε ακριβώς αυτό: τις καλύτερες επιδόσεις που έχει καταγράψει το Χ.Α. σε σχέση με την Ευρώπη το τελευταίο διάστημα. Φυσικά, σημαντικό ρόλο (πάντα) παίζει και το γεγονός ότι η ελληνική αγορά παραμένει ρηχή και άρα είναι ευάλωτη στις όποιες αναταράξεις, όντας και στην κατηγορία των «αναδυόμενων αγορών».
Η απώλεια των 970 μονάδων, και μάλιστα με υψηλό τζίρο, οι οποίες και αποτελούσαν ένα σημαντικό επίπεδο στήριξης, προβληματίζει πάντως τους αναλυτές, αν και επισημαίνουν πως ο δρόμος προς τις 1.000 μονάδες θα κρύβει πολλές και «απαραίτητες» διορθώσεις.
Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,2% στις 967,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 106,5 εκατ. ευρώ.
Κάτω από τις 970 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης.
O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 2,15%, στις 2.348,4 μονάδες, ενώ με πτώση 1,38%, στις 1.475,39 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισαν μόνο η «Σαράντης» (+1,5%) και η Aegean (+1,41%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Motor Oil (-5,3%) και ακολούθησαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4,37%), η HELLENiQ ENERGY (-3,97%), η ΔΕΗ (-3,71%), η Jumbo (-3,17%), η Βιοχάλκο (-2,24%) και η Quest (-2,07%).
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,42%, στις 716,77 μονάδες, με την Πειραιώς να σημειώνει πτώση 3,81%, την Alpha Bank 3,36%, τη Eurobank 2,2% και την Εθνική να κλείνει στο -0,9%. Στον Γενικό Δείκτη, είναι φυσιολογικοί οι «δισταγμοί» ενώπιον των 1.000 μονάδων, επίπεδο το οποίο έχει «στοιχειώσει» τη λεωφόρο Αθηνών εδώ και μία οκταετία, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ. Η θυμόσοφη λαϊκή ρήση που λέει ότι «όποιος καεί με τον χυλό φυσάει και το γιαούρτι» βρίσκει ενδεχομένως εφαρμογή στη δυσπιστία μεγάλου τμήματος των ενεργών, πόσο μάλλον των εν δυνάμει, επενδυτών να ταχθούν εντονότερα με την πλευρά των αγοραστών, προσθέτει ο αναλυτής. Πάντως, κατά τον ίδιο, η περιβόητη ανοδική διάσπαση θα χρειαστεί «φρέσκο χρήμα» και όχι απλό μομέντουμ χαμηλού όγκου για να επιτευχθεί.
Από την πλευρά του, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σημειώνει πως οι διορθώσεις είναι απαραίτητες για να μπορέσει η αγορά να προσελκύσει και άλλα κεφάλαια. Αν μια αγορά είναι μονοτασική, οι επενδυτές που την ακολουθούν είναι λιγοστοί. Η μεταβλητότητα, αντιθέτως, προσελκύει και νέους επενδυτές, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά έχει μετοχές οι οποίες μπορούν να τη συντηρήσουν στα δύσκολα μιας διόρθωσης και δεν κινείται στο σύνολό της το ίδιο. «Οι πτωτικές κινήσεις σε μια αγορά είναι υγεία. Τεχνικά, είμαστε σε μια από τις πιο υπεραγορασμένες περιόδους, κάτι που δικαιολογεί μια διόρθωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια τέτοια τάση τελειώνει σε 1-2 συνεδριάσεις», όπως επισημαίνει.