Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 1.000 μονάδες

Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 1.000 μονάδες

Στις 997 μονάδες ο Γενικός Δείκτης μετά την ισχυρή άνοδο κατά 1,92%

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 1.000 μονάδες αγγίζει πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα και από την ισχυρή άνοδο σχεδόν 2% που κατέγραψε χθες ο Γενικός Δείκτης με ώθηση από το νέο ράλι των τραπεζικών μετοχών.

Το Χ.Α. είχε βρεθεί για τελευταία φορά σε τετραψήφιο επίπεδο στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014, πριν από περίπου 8 χρόνια, και έκτοτε, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, όσες φορές και να πλησίαζε αυτά τα επίπεδα, πάντα έδινε διόρθωση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,92% στις 997,81 μονάδες, με υψηλό ημέρας στις 999,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 130,06 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,87% στις 2.420,94 μονάδες, ενώ με κέρδη 2,01%, στις 1.512,67 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο υψηλός τζίρος, που έφθασε τα 130 εκατ., είναι ενδεικτικός της αναζωπύρωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στα μη τραπεζικά blue chips, κέρδη 5,7% κατέγραψε η «Σαράντης», στο +4,93% έκλεισε η ΔΕΗ, ενώ άνοδο άνω του 3% σημείωσαν οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Lamda Development και κέρδη άνω του 2% οι Aegean, Mytilineos και Βιοχάλκο. Απώλειες κατέγραψαν μόνο η Jumbo (-1,2%) και η «Ελλάκτωρ» (-0,43%).

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,15%, στις 747,9 μονάδες, με την Πειραιώς να σημειώνει κέρδη 4,79%, την Εθνική 3,63%, την Alpha Bank 3,46% και τη Eurobank να κλείνει στο +1,87%.

Η αγορά έχει αρχίσει και «τραβάει» εβδομάδα με την εβδομάδα όλο και περισσότερους συμμετέχοντες, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, τονίζοντας πως είναι η μόνη που ουσιαστικά κινείται σε νέα πολυετή υψηλά, και αυτό και μόνο δείχνει ότι προεξοφλείται η επενδυτική βαθμίδα. O μισός τραπεζικός κλάδος αμέσως και μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων αναμένεται έπειτα από δεκαπέντε χρόνια να δώσει μέρισμα, επισημαίνει ο αναλυτής, και χωρίς τα βαρίδια των κόκκινων δανείων αλλά και με διάθεση να ανοίξει την κάνουλα του δανεισμού, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Παράλληλα, η έξοδος της χώρας στις αγορές δείχνει ότι όλα βαδίζουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενώ το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια πραγματική καταιγίδα νέων προκηρύξεων για νέα κατασκευαστικά έργα. Τα ενεργειακά projects έχουν πάρει φωτιά, ενώ οι επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με νέες προκηρύξεις σε ψηφιακά έργα, και όχι μόνο, ακολουθούν. «Το 2023 φαίνεται να είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες χρηματιστηριακές, και όχι μόνο, χρονιές. Η ανοδική κίνηση δεν μπορεί να είναι μονοτασική και θα πρέπει να δώσει και διορθώσεις για να μπορέσει να προσελκύσει και νέους επενδυτές», καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Εν τω μεταξύ, επιδείνωση σημειώθηκε στην αγορά ομολόγων έπειτα από τα νέα επιθετικά σχόλια των αξιωματούχων της ΕΚΤ, που θέλησαν να ακυρώσουν τις όποιες προσδοκίες της αγοράς για μείωση του ρυθμού της αύξησης των επιτοκίων. Πάντως η JP Morgan έδωσε νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, συνιστώντας κτίσιμο θέσεων στα ελληνικά ομόλογα 7-10 ετών, και ειδικά στο 10ετές που εκδόθηκε πέρυσι, έναντι των ιταλικών, τονίζοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καλύψει το σημαντικότερο μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή